Darko Rundek i Ekipa – večeras za spas kraljevačkih reka (VIDEO)

„Neka ovih 10 već izgrađenih mini hidroelektrana rade još malo dok ih ne srušimo, ali ne sme da bude napravljena više nijedna“, poručio je na konferenciji za novinare pred večerašnji koncert u Kraljevu hrvatski rok muzičar Darko Rundek

Istorijski se nalazimo u trenutku koji je prekretnica, jer ovako dalje neće moći, jer je to što se radi sa rekama “crna struja koja želi da uništi sve pre nego što i sami sebe uništimo”, ovaj istorijski trenutak je prekretnica, poručio je danas u Kraljevu Darko Rundek, hrvatski rok muzičar Darko Rundek koji će na Trgu srpskih ratnika večeras održati besplatan koncert u okviru kampanje “Umetnici za reke Balkana”.

Koncert pod nazivom „Pevamo u glas, rekama za spas!“ posvećen je očuvanju predivnih reka u regionu Kraljeva, koje su ugrožene planiranom gradnjom čak 52 mini hidroelektrane, od kojih je 10 već izgrađeno.

– Neka ovih 10 već izgrađenih mini hidroelektrana rade još malo dok ih ne srušimo, ali ne sme da bude napravljena više nijedna. To je poruka pred koncert – poručio je Darko Rundek.

Pogledajte video reportažu sa današnje konferencije za novinare:

Inicijativa, „Pravo na vodu” organizator je koncerta i konferencije za novinare na kojoj su predoćeni ciljevi kampanje protiv izgradnje mini hidroelektrana na području planinskih reka oko Kraljeva.

To tako ne može da funkcioniše na ovoj maloj planeti”. Za ljudsko dostojanstvo i kvalitet života bitno je da budemo povezani sa sredinom kojoj pripadamo i prirodom čiji smo deo. To nije pitanje neke spoljne odgovornosti, već odgovornosti prema samom sebi. Kad je prilika da možemo podržati tu svest, to je vredno i tako ćemo nastaviti – kazao je Rundek, ocenjujući da mu se čini kako je Srbija dosta gusto naseljena, zbog čega su zaštićena područja jako važn”.

Sumirajućži utiske nakon što je sa članovima Inicijative „Pravo na vodu“ boravio u selu Gokčanica gde je planinska reka „ugurana u cevi“, Rundek je kazao da mu je sve izgledalo “kao rana u krajoliku”, zbog onih koji grade, bezočno krče i guraju reke u cevi.

Sa svojom suprugom, Rundek poslednje dve godine živi na ostrvu Brač, gde zajedno proizvode hranu u bašti ili je nabavljaju s drugog imanja, trudeći se da prave minimalni plastični otpad, a papirni koriste za grejanje tokom zime.  

To je naš lični doprinos, ali važan je svačiji mali korak koji daje kvalitet i pažnju, i hrani, i predmetima sa kojima čovek barata. Ta pažnja je poklon, nije bitno da imaš puno, već da imaš pažnju. Ono što imaš s pažnjom, količina te pažnje je bogatstvo, to pokušavam preneti i u svojim pesmama – otkrio je hrvatski muzičar.

O značaju kraljevačkog kraja između Goča i Golije za zaštitu životne sredine i očuvanje prirode Balkana i Evrope govori formalni stepen zaštite, ali i posvećenost koju imaju lokalni ekološki aktivisti govorili su Bojana Minović (Sačuvajmo planinske reke Kraljeva), Iva Marković (Inicijatva „Pravo na vodu“ i Aleksandar Ćuta Jovanović (aktivista pokreta “Odbranimo reke Stare planine”).

Na pomenutoj teritoriji se nalaze Specijalni rezervat prirode Goč – Gvozdac, Park prirode Golija i Rezervat biosfere Golija – Studenica, koji su zaštićeni upravo zbog vrednosti reka i potoka, šumskih sistema, biološke raznovrsnosti i pejzaža jedinstvene lepote. Ove predele naseljavaju stotine vrsta ptica i riba, a dom su zaštićenim vrstama drveća i drugih biljnih i životinjskih vrsta.

Samo Brezanska reka ima evidentiranih oko 110 izvora vode. Veliku vrednost imaju i vodotokovi koji nisu formalno zaštićeni, a koji čuvaju ekosistem čitavog kraja. Važnost se ne ogleda samo u prirodnim dobrima, već i značaju koje ove vode imaju za ljude koji žive pored njih, koji ih koriste za vodosnabdevanje, napajanje stoke i navodnjavanje njiva, ili za druge aktivnosti kao što su održivi turizam, planinarenje i odmor.

Inicijativa Pravo na vodu zajedno sa lokalnim aktivistima, stručnjacima i umetnicima već više od godinu dana ukazuje na pogubnost gradnje mini hidroelektrana u ovako važnom području i poziva gradske vlasti da izbrišu iz Prostornog plana Grada Kraljeva lokacije za MHE.

Otvoreni koncert Darka Rundeka i Ekipe deo je kampanje Spasimo plavo srce Evrope. Organizatori pozivaju sve stanovnike Kraljeva i okoline da se pridruže i da sa Darkom Rundekom i ekipom svi zajedno pevaju u glas rekama za spas večeras u 21.00 sat na Trgu srpskih ratnika.

Celu video reportažu moći ćete da vidite na portalu Krug – narednih dana.

M. M. D.