Respiratorna rehabilitacija

Tokom oporavka od infekcije pluća izuzetno je važno jačati respiratorne mišiće, a prilikom otpusta iz bolnice trebalo bi pacijentima preporučiti tzv. podsticajni spirometar, savetuje primarijus dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti

Kod pacijenata sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, rehabilitacija se preporučuje od početka bolesti.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u julu prošle godine objavila smernice o rehabilitaciji post COVID pacijenta. Ovaj deo lečenja se kod hospitalizovanih pacijenata započinje još tokom bolničkog lečenja, a kasnije nastavlja. Kod pacijenata sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, rehabilitacija se preporučuje od početka bolesti.

Respiratorna rehabilitacija podrazumeva najpre lagane vežbe disanja do granice zamora, spavanje na stomaku kako bi se rasteretila pluća, a tokom dana odmor u polusedećem položaju. Nakon blagog oporavka preporučuju se lagane šetnje, a poseban značaj imaju vežbe disanja uz pomoć mehaničkih aparata. 

Neke od referenci za mehaničke uređaje za respiratornu rehabilitaciju.

• Svetska zdravstvena organizacija:

https://www.euro.who.int/en/countries/greece/news/news/2020/7/personal-story-rehabilitation-of-a-covid-19-patient-after-17-days-of-intensive-care-in-greece

• Columbia University Irving medical center: https://www.ps.columbia.edu/file/37657/download?token=46YIwI_N

Vežbe disanja

Tokom oporavka od infekcije pluća izuzetno je važno jačati respiratorne mišiće. Ovi mišići uključuju dijafragmu i mišiće grudnog koša. Prilikom otpusta iz bolnice trebalo bi pacijentima preporučiti tzv. podsticajni spirometar. Postoji nekoliko sličnih aparata Respirogram, Respivol, a najpoznatiji je Respi IN-OUT. Ovaj aparat  pomaže u jačanju disajnih mišića (i inspiratornih i ekspiratornih), širenju pluća, povećanju plućnog kapaciteta i eliminisanju tzv. mrtvog prostora u plućima i može olakšati uklanjanje sluzi iz disajnih puteva, a radi na principu vežbanja dubokog udaha i dugotrajnog izdaha sa promenljivim opterećenjem. Napravljen je tako da pacijentu pomogne da dugo, polako i duboko udahne, da dahom zadrži kuglicu, a zatim izdahne vazduh. Ovakav aparat treba koristiti 2-3 puta dnevno po 10-15  minuta.

Saveti i preporuke

– Ići na redovne kontrole (Laboratorija, posebno kontrola D-dimera, snimak pluća,

EKG i ultrazvuk srca)

– Uzimati vitamine, ali što više njih prirodnim putem

– Uzimati probiotike

– Lagane šetnje posle 10-15 dana a fizička aktivnost se savetuje tek nakon nekoliko nedelja

– Vežbe disanja – respiratorna rehabilitacija

– Preventivno uzimati „aspirin“

– Vitamin B je koristan za one koji imaju „mentalne magle“.

                 Prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti