Uručena priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“

Sa teritorije grada Kraljeva, priznanje koje nosi ime velikog srpskog trgovca i dobrotvora, dobilo je devet pojedinaca, preduzeća i ustanova

Media Invent Novi Sad, Univerziteti u Beohradi i Novom Sadu, pod pokroviteljstvom Privrednih komora Srbje i Vojvodine i Grada Kraljevadodelili su danas u kraljevu  priznanja „Kapetan Miša Anastasijević” za područje celog Raškog i Moravičkog i okruga.

Ovo svojevrsno ocenjivanje i vrednovanje preduzetničkog stvaralaštva, organizuje se u okviru projekta „Put ka vrhu”, koji je nastao pre 22 godine, sa osnovnom idejom  afirmacije privrednog i društvenog stvaralaštva. Pored Srbije, projekat se od 2016.godine realizuje i u Republici Srpskoj.

Priznanja je dobilo 17 privrednih i društvenih subjekata i stvaralaca sa teritorije ova dve okruga, a odluku o nagradama doneo je žiri kojia čine istaknuti profesori, ekonomisti, novinari, a predsednik je profesor Radovan Pejanović, bivši rektor Univerziteta u Novom Sadu.

Ustanovljeno priznanje (Povelja  i Zlatnik) sa likom velikog srpskog trgovca i dobrotvora iz 19. veka – dunavskog kapetana Miše Anastasijevića, umetničko je delo Ljubiše Mančića, akademskog vajara iz Beograda.                                                                                                    

Nagrade sa teritorije grada Kraljeva za to što su, kako je rečeno, „svojim zalaganjem u nauci, kulturi, obrazovanju i preduzetništvu – doprineli razvoju zajednice“,  dobili su:

Zvonko Tufegdžić, direktor RPK Raškog i Moravičkog upravnog okruga – kao lider komorskog sistema Srbije

Željko Kosovac, Dunav osiguranje Kraljevo – lider osiguranja

Dr Mišo Kolarević, direktor Veterinarskog instituta Kraljevo – lider korporativne i društvene odgovornosti

Preduzeće „Pantelić”  doo Kraljevo  – za investiranje u proizvodnju zdrave hrane

Kompanija „Tehnograd” Kraljevo – za tri decenije uspešnog rasta i razvoja

„Preduzeće Ekonom” doo,  Ušće – za poluvekovnu preduzetničku tradiciju porodice Antonijević

Specijalizovana očna bolnica “Fokus” Kraljevo – za visoke domete na polju oftalmologije

Zdravstvena ustanova “Studenica “ Kraljevo – Humanim stopama Svetog Save

Kompanija “Kotlenik” Lađevci – kao primer uspešnog porodičnog biznisa

Kao jedan od nagrađenih, Zvonko Tufegdžić, direktor Raškog i Moravičkog upravnog okruga istakao je:

Svi dobitnici, među kojima sam i ja, ispred institucije koju predstavljam, posle ovakve nagrade znaju da neko prati naš rad, da nas ocenjuju među onima koji se bave sličnim poslom i na taj način nas „teraju“ da još bolje radimo i da i u budućnosti još bolje radimo i opravdamo nagrade koje smo danas dobili.

Ostali dobitnici su:

Stanica Levajac, direktor kakompanije “HELIOS SRBIJA” Gornji Milanovac – kao liderka inovativnog poslovanja

Dejan Stanojević, direktor Specijalne bolnice „Merkur” Vrnjačka Banja – za otvaranje novih vrata za medicinske usluge na stranim tržištima

Hotel „ZEPTER” – Vrnjačka Banja – kraljevski hotel kraljevske varoši

Dejan Kovačević predsednik opštine Gornji Milanovac – najuspešniji predsednik-menadžer u komunalnom sistemu regiona

Preduzeće “Sanateks” Sjenica – za izuzetne rezultate u oblasti dizajna i menadžmenta

Mlekara “Zornić” Tutin, direktor Murat Zornić – za izuzetan kvalitet mlečnih prozvoda

Kompanija “Novi Pazar put” – za očuvanje putne mreže kao krvotoka privrede regiona

Kompanija “MIZAN LINE” DOO Novi Pazar – kao na brend u proizvodnji od prirodnih materijala

Dejan Stanojević, koji je kao direktor Specijalne bolnice „Merkur” Vrnjačka Banja , nagradu dobio „za otvaranje novih vrata za medicinske usluge na stranim tržištima“, podsetio je da je „Merkur“ ovo priznanje dobio i 2006. godine.

U obrazloženju nagrade je navedeno da je to nagrada i za tradiciju, poverenje i zasluge zbog toga što smo uspeli da podignemo kvalitet zdravstvene usluge, sačuvali medicinu i ubedili sve zaposlenike da postojimo zbog pacijenata. Krajem decembra biće tačno dve decenije otkada sam direktor „Merkura“, a tim trajanjem uzvraćam sistemu i službi. Jer, to nije puko trajanje već svest da moramo da postižemo najbolje rezultate, da imamo kvalitetan, raznovrsni proizvod – rekao je Stanojević.

Nagrade je nagrađenima, u programu pod nazivom „Od kapetana Miše do Nikole Tesle“  uručio pesnik Pero Zubac. On je podsetio da je, kad je imao samo 33 godine, 1978. godine bio imenovan od strane Republičkog odbora da napiše poemu vezanu za obeležavanje godipnjeice streljanja na lagerskom groblju 1941. godine.

Bila je to tada velika čast. Ta poema za koju je muziku komponovao kompozitor Stevan Hristić, nije sada naročito poznata, jer se danas rodoljubiva poezija malo čita – kazao je Zubac.

Ipak, gospodin Pero Zubac, verovatno nije upućen da su, reči njegove poeme, koja se završava rečima: „Ovde su ljudi uzidali kosti, neostvarene snove i htenja, da neko jutro oradosti buduća, vedra pokolenja“, bar u Kraljevu – vrlo poznate.

 M. M. D.

fot: V. Vasić