Građanima i školama poklonjeno 200 besplatnih sadnica drveća (VIDEO)

U pitanju su sadnice duglazije, smrče, jele, belog bora, kestena, lipe, hrasta, katalpe i oraha, a vrednost poklonjenih sadnica je milion dinara obezbeđenih iz budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine

Ako razmišljate godinu dana unapred, posejte seme. Ako razmišljate deset godina unapred, posadite drvo“. Možda svi oni koji su danas dobili jednu od 200 besplatnih sanica u akciji Odseka za zaštitu životne sredine  u Kraljevu, i ne znaju za ovu domaću izreku, ali – svi su bili tako srećni danas dok su kućama nosili svoje sadnice (svako je mogao da dobije samo po jednu ) iz kojih će, nadamo se, nići 200 novih „čuvara vazduha“.

Pogledajte VIDEO:

Podelu besplatnih sadnica, tačno u podne, nije omela ni kiša na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu.

U pitanju je jedna od mera adaptacije na klimatske promene, kaže Branka Čubrilović iz gradskog Odseka za zaštitu životne sredine:

Posledice klimatskih promena su već evidentne kroz poplave i suše. Da bismo to sprečili, podelili smo sadnice građanima (170), a ostale (30) školama i vrtićima Ratarska kapija i na Higijenskom zavodu. Sadnice će dobiti škole u Bogutovcu, Godačica, škole „Jova Kursula“ i „Čibukovački partizani“, dok će jedan deo sadnica biti prosledjen Dečjem odmaralištu Goč – ističe Čubrilović.

Branka Čubrilović – Odsek za zaštitu životne sredine Kraljevo

Ona je dodale koliko je važno da i deca u školama, i svi odrasli shvate važnost svakog zaleđenog stabla, odnosno – i koliko su korisni svako drvo i svaka biljka.

U pitanju su sadnice duglazije, smrče, jele, belog bora, kestena, lipe, hrasta, katalpe i oraha, a vrednost poklonjenih sadnica je milion dinara obezbeđenih iz budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine.

Ljudi koji ne vode računa o drveću ubrzo će živeti u svetu koji neće voditi računa o ljudima. Neka to bude moćna poruka današnje akcije.

M. M. D.

3 komentara za naslov “Građanima i školama poklonjeno 200 besplatnih sadnica drveća (VIDEO)

  1. Bravo Kraljevcani! Dostojanstvena podela sadnica. To je uvek dogadjaj visokog rizika. Setite se samo rodjenih Beogradjana kako se makljaju ispred autobusa japanca dok cekaju sadnice japanske tresnje koje i onako nemaju gde da zasade.

  2. Administracija grada Kraljeva na nivou osrednje ekološke nevladine organizacije … Stvarno , deljenje sadnica…ovde ni psiholog ne može pomoći,

  3. Deca sade a sestra direktora Pijace ima preduzeće za sadnja,plaća je Srbija šume ali valjalo bi novinari istraživači da ispitaju ovu oblast..Izgleda da je to česta partijska ,,navika,,.

Comments are closed.