Pohvale za trud u realizaciji simanja časova na daljinu u vreme pandemije (VIDEO)

Ne treba nikad zaboraviti da je u školama 20% populacije, a 100% naše budućnosti, poručeno je na današnjoj dodeli zahvalnica prosvetnim radnicima, informatičarima i supervizorima koji su učestvovali u snimanju i vrednovanju časova na daljinu

U Kraljevu je danas svečano obeležen Dan prosvetnih radnika. Dr Slavica Jašić, načelnica odeljenja za poslove predškolskog i osnovnog obrazovanja i Bojana Marinković, rukovodilac Školske uprave Kraljevo, uručile su zahvalnice nastavnicima i supervizorima koji su učestvovali u pripremi, snimanju i vrednovanju časova na daljinu koji se emituju na Javnom medijskom servisu – RTS.

Pogledajte VIDEO sa dodele zahvalnica:

Dodeli zahvalnica prisustvovao je i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je istakao da su profesori, nastavnici i učitelji, tokom prethodne, skoro dve godine vredno radili pripremajući časove putem online platforme koje su osnovci i srednjoškolci prate za vreme pandemije kovida.

Oko 130 naših profesora, nastavnika i učitelja, ali i informatičara koji su bili tehnička podrška, pripremali su časove koje su deca iz čitave Srbije imala priliku da prate. Informatičari su u kratkom vremenskom roku omogućili da se ovi časovi snimaju i da deca ne gube lekcije iz nastave. Moramo da pronađemo način da se uvek ponašamo odgovorno i u situacijamakoje su vanredne a naši nastavnici, profesori pokazali su spremnost – kazao je Terzić, izrazivši nadu da će pandemija konačno proći i da će se vratiti stari način nastave u školama na teritoriji čitave Srbije.

Bojana Marinković istakla je da Školska uprava Kraljevo, čiji je ona rukovodilac, prvi put organizuje i obeležava Dan prosvetnih radnika.

Želimo da se na ovaj dan još jednom podsetimo najvećeg reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića, a ujedno i da svim prosvetnim radnicima i zaposlenima u obrazovanju čestitamo ovaj dan. Iskoristili smo priliku da na ovaj dan zahvalimo svima koji su u vreme pandemije profesionalno uložili dosta vremena i truda u cilju što kvalitetnije nastave, a to se odnosi na snimanje časova.

Ukupno 130 učitelja, nastavnika, profesora, supervizora i informatičara učestvovalo je u snimanju časova. Snimljeno ih je oko 260 časova za učenike od prvog do osmog razreda i svi ti časovi emitovani su na RTS-u.

Školska uprava Kraljevo dobila je pohvalu za sve ono što su naši nastavnici uradili za online nastavu – istakla je Marinković.

Dr Slavica Jašić načelnica u Odeljenju za poslove predškolskog i osnovnog obrazovanja Ministarstva prosvete podsetila je da se Dan prosvetnih radnika obeležava u više od 100 zemalja širom sveta.

Srbija je odabrala 8. novembar – Mitrovdan, datum koji se vodi kao datum rođenja Vuka Stefanovića Karadžića. Čestitam svima koji su aktivno učestvovali u prethodnih godinu i po dana u realizaciji i pripremi obrazovno-vaspitnog rada najčešće putem nastave na daljinu. Mi smo pioniri, ne samo u okruženju, nego i šire, jer smo uspeli za nekoliko dana da organizujemo nastavu na daljinu na svim nivoima, od predškolskog, preko osnovnog do srednjeg  obrazovanja. Posvećenost, odgovornost naši prosvetnih radnika doprineli su da kvalitetna nastava traje godinu i po dana zato i želim da i dalje rade na reformi obrazovanja koja su u našoj zemlji sprovodi već osam godina. Ne treba nikad zaboraviti da je u školama 20% populacije, a 100% naše budućnosti. Ponosni smo na sve prosvetne radnike širom Srbije – kazala je Jašić.

Učiteljica Snežana Šašić iz OŠ „IV kraljevački bataljon“ istakle je da su u vreme  pandemije virusa korona, svi naučili nešto novo:

Deca su i pored pandemija naučila ono što nisu znala, a istovrmeno su sticali velika prijateljstvo među sobom, upravo radeći na daljinu. Sve ovo je naša moralna i lična obaveza, veliko iskustvo i izazov – rekla je Šašić, poručujući da „u to ime, zahvalnost ide svima koji su učestvovali u realizaciji nastave na daljinu: učiteljima, nastavnicima, direktorima i Školskoj upravi koja je za ceo proces bezrezervno izašla u susret i pružila podršku“.

 M. M. D.