Hrabri Filip uleteo je u hladan Ibar i spasio živote dvojici mladića

Bila je noć, podvodne struje jake, ali mladi Kraljevčanin nije se premišljao ni na trenutak

Reke su često tihi svedoci naših života. Nose sa sobom tajne i priče od kojih nisu sve „za pričanje“, ali priča o noći kada je Ibar nedavno postao svedok čina heroizma mladog Kraljevčanina Filipa Trifunovića, zaslužuje da bude ispričana.

Filip je student Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, a te noći između 21. i 22. maja šetao je kejom pored Ibra, iznad splava „Azimut“ ka Glavčićevom, mostu, zajedno sa drugom Markom Milenkovićem, maturantom Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici. Dok su šetajući razgovarali, primetili su kako jedan od dvojice mladića koji su bili nedaleko od njih skače u vodu. Poneli su ga, verovatno, mladost, noć i izazov, ali je u dodiru sa hladnom vodom doživeo šok i počeo je da se davi. Za njim, u želji da mu pomogne, skače mladić koji je bio u društvu sa njim, ali povređuje glavu.

Filip i sam odmah odlučuje da pomogne, svlači jaknu i ulazi u Ibar da pomogne momku koji je prvi uskočio u Ibar i počeo da se davi. Uz pomoć svog druga Marka koji je zagazio u vodu da mu pomogne, uspeo je da izvuče prvog mladića, ali tek tada shvata da je drugog momka reka povukla zbog podvodnih struja Ibra koje su iznad mosta veoma jake.

Filip Trifunović- foto privatna arhiva

U tom trenutku Filip još ne zna da drugi mladić ima povredu glave od udara u stenu, ali priimećuje da mladić potanja, ne boreći se da ispliva na površinu. Plivao je za njim 20-30 metara, uspeo da zaroni za njim i izvuče ga na površinu. Filip tek tada shvata da je mladić u besvesnom stanju, ali uspeva da ga, uprkos otežanom izlasku iz vode na tom mestu – izvuče do obale, zaradivši i sam brojne ogrebotine po rukama i nogama. Pokušao je da mladiću ukaže prvu pomoć i da ga reanimira kako je najbolje znao i umeo. Bio je priseban i da odmah pozove Hitnu pomoć, ali je uspeo i pre njihovog dolaska onesvešćenog mladića da povrati.

Tek tada je video i povredu na glavi mladića kojeg je drugog po redu izvukao iz reke i osetio je veliko olakšanje kada je dečko počeo da iskašljava i izbacuje višak vode iz pluća.

Gotovo u isto vreme, kažu, stigle su Hitna pomoć i policija. Policajci su reagovali sa rezervom, misleći da je između dve grupe mladića možda postojao sukob, ali je sve ubrzo razjašnjeno. Dvojicu momaka odvezla je Hitna pomoć i tamo su adekvatno zbrinuti.

Marko Milenković – foto privatna arhiva

U Hitnu pomoć gde su bili i Filip i Marko ubrzo su došli roditelji mladića izvučenih iz Ibra. Obojica mladića pušteni su kućama još iste noći uz veliku zahvalnost za čin hrabrog Filipa kojeg ni noć, ni brzi i hladni Ibar, nisu pokolebali ni na trenutak. Zahvalni mladići A. G. i D. Ž, kao i njihovi roditelji ne smeju ni da zamišljaju šta bi se dogodilo da je na mestu hrabrog Filipa i njegovog druga Marka bio neko manje hrabar ili da u blizini nije bilo nikoga. Razmenili su kontakte i verovatno će ih do kraja života sve na ovaj maj sećati ta jedna noć u kojoj je Ibar u isto vreme postao mesto iskušenja i spasenja.  

Reke ne prave razliku između radosti i tuge, ali u ovakvim situacijama umeju da nas podsete na krhkost našeg postojanja i snagu naših dela. Kada je dvojici mladića koji su se našli u reci zatrebala pomoć, reka je postala svedok dramatične borbe za život, a Filipova odlučnost – snaga koja je te noći uspela da prevaziđe prirodne sile.

Kao što reka teče dalje, noseći sa sobom uspomene na taj noćni podvig, tako i nama ostaje da svedočimo o nesebičnosti mladića koja je postala i simbol nade, podsećajući nas da čak i u najmračnijim trenucima može da zasija svetlost ljudske dobrote i hrabrosti.

    M. M. D.

*Ovaj medijski sadržaj proizveden je kao deo Projekta koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD, već isključivo autora

2 komentara za naslov “Hrabri Filip uleteo je u hladan Ibar i spasio živote dvojici mladića

  1. Браво јунаци! Живи и здрави били 100 година!

  2. Veliko poštovanje i divljenje za hrabrost da pomogne mladićima koji su bili u opasnosti. Ovo je dokaz da su naši omladinci nada naše Srbije. Oni su ponos ne samo svojih roditelja nego i svih nas koji imamo decu. Svaka čast FILIPE! Svaka čast i tvom drugu Marku. Ovo je podvig za svako pošto anje. Budite uvek takvi jer ste primer i drugima koji se nađu u sličnoj situaciji. Bravo!!!

Comments are closed.