„Ideja doma je komplikovana“

Jedan od tri kratka austrijska filma prikazana u Kraljevu diplomski je rad višestruko nagrađivane Olge Kosanović koja živi u Austriji gde je i rođena, a njeni preci su iz Kraljeva

Kulturni centar „Ribnica“ Kraljevo, u okviru programa „Pregled austrijskog kratkog filma“, organizovao je u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, prikazivanje tri filma „Fabiu“, „Yukno&Oehl Brumm Brumm“ i “Genosse Tito, ich erbe” („Druže Tito, ja nasleđujem“). Ova selekcija deo je saradnje između Austrijske filmske akademije i Austrijskog saveznog ministarstva za evropske i međunarodni poslove. Svake godine izabrani filmovi idu na jednogodišnje putovanje oko sveta, a biraju se austrijski kratki filmovi koji su prikazivani na brojnim festivalima i na njima osvajali nagrade.

Publika je nakon projekcije filmova imala priliku da razgovarasa Olgom Kosanović, mladom režiserkom, dobitnicom nagrade na Festivalu kratkog filma u Oberhauzenu za film „Genosse Tito, ich erbe” („Druže Tito, ja nasleđujem“).

Druže Tito, nasleđujem – publika na promociji kratkog filma Olge Kosanović u Kraljevu – foto KC Ribnica

U pitanju je film koji je bio Olgin diplomski rad, a sniman je u okolini Kraljeva.

Planinska padina, voćnjak, kuća. Idilične slike Srbije. Tri generacije pod krovom kuće koju pripremaju za prenos vlasništva. Pristup istoriji koji postaje individualan. Tito postaje simbol prošlosti, a Olgin film je ispitivanje onoga što preostaje.

Olga koja živi u Austriji (gde je i rođena, a njeni preci su iz Kraljeva), istakla je da je za nju „ideja doma komplikovana” i da pitanje „nasleđa“ može biti i teret. Olga je završila studije filmske režije i kamere i veoma je aktivna kao filmski stvaralac. Dobitnica je brojnih nagrada, između ostalog i one austrijskog festivala Diagonale 2023 za najbolji film mladog autora.