Kineska kompanija počeće 6. juna proizvodnju vatrostalnih opeka u Kraljevu (VIDEO)

Nekada Fabrika smolom i terom vezanih opeka kao deo “Magnohroma”, a sada je u toku realizacija prve faze investicije vredne sedam miliona evra po čijem završetku će startovati proizvodnja 30.000 tona (godišnje) vatrostalnih opeka i posao za, u početku, 40 radnika

U Kraljevu će 6. juna ove godine i zvanično biti otvorena fabrika i započeta proizvodnja u preduzeću koje pripada korporacij „PRCO Group“ sa centralom u Kini, najavio je danas potpredsednik ove korporacije Liu Lian Bing.

Pogledajte VIDEO:

Kako je pojasnio Liu Lian Bing koji je u ovoj kineskoj kompaniji zadužen za sve projekte van matićne države, u pitanju je jedna od najnaprednijih kompanija na svetu po tehnologiji proizvodnje vatrostalnih materijala. U Kini je ova korporacija najveći proizvođač vatrostalnih materijala, a kod nas funkcioniše pod imenom „Punai“ d.o.o. Kraljevo.

– Na globalnom nivou imamo oko 70 železara koje snabdeva centrala iz kine. Širom sveta imamo sedam proizvodnih i 20 prodajnih kompanija. U Srbiji imamo jednu veliku železaru i u skladu sa svojim planovima odlučili smo da investiramo u Kraljevu. Ovi tržište mora da ima firmu koja bi nastavila tradiciju proizvodnje vatrostalnih materijala. Takva odluka doneta je u novembru 2021. godine, kada je rukovodstvo kompanije odlučilo da investiranjem u proizvodnju u Kraljevu na ovaj način klijentima obezbedi sigurno snabdevanje kvaltetnim proizvodima.

Liu Lian Bing – potpredsednik PRCO Group China

Kako je pojasnio Liu Lian Bing, investicija u prvu fazu ovog projekat u Kraljevu iznosi više od sedam miliona evraa, a na godišnjem nivou plaiorana je poizvodnja 30.000 tona opeke.

Nadam se da će faza uspešno da teče, kako bismo nastavili sa druga fazom investicija i povećanjem kapaciteta, a planirano je da ona bude oko tri  miliona evra. Cilj je da proizvodnja na godišnjem niovu bude 50.000 tona opeke – rekao je potpredsednik korporacije „PRCO Group“ sa centralom u Kini, zahvalivši se gradonačelniku Kraljeva i gradu na podršci u realizaciji ovog projekta.

Repromaterijal će, uglavnom, stizat iz Kine, odakle će uglavnom doći i inženjerski kadar, a mesta će, zbog toga što će proizvodnja većim delom biti digitalizovana, biti za oko 40 radnika.

Gradonačelnik Kraljeva podsetio je da Kraljevo nekada bilo veliki industrijski centar: u  Magnohromu je radilo 5.500 radnika, u Fabrici vagona 4.200, Kablar je imao 3.000 zaposlenih, 2.500 ljudi radilo je u Jasenu, a oko 1.500 u Autotransportu.

Pljačkaškim privatizacijama posle 2000. godine sva ova preduzeća su prestala da postoje i u Kraljevu nije bilo posla. Privatizacija Magnohroma je bila jedna od najneuspešnijih u Srbiji i samo u jednom danu, na kraju 2002. godine, otpustili su čak 2.000 radnika. Kada sam postao gradonačelnik, pokušali smo da u Kraljevu izgradimo prve fabrike. Tada je ovaj prostor bio zarastao u korov, imali smo stari put, pravljen tako da smo videli kaldrmu, a ne asfalt. Zahvaljujući Vladi i Ministarstvu privrede izgradili smo modernu saobraćajnicu i sada konačno možemo videti nove fabrike – istakao je Terzić.

On je dodao da je uveren da će ovo  preduzeće uspeti da proizvodi opeke sličnog ili boljeg kvaliteta od nekadašnjih opeka koje je proizvodio Magnohrom.

Radi se o jednoj od najvećih svetskih kompanija u proizvodnji vatrostalnih opeka, tako da će Kraljevčani sada imati mogućnost da i u ovom preduzeću dođu do posla. U početnoj fazi zaposliće 40 radnika, a u narednim fazama, iako se radi o automatizovanoj proizvodnji i masovnog zapošljavanja (poput nekadašnjeg) više neće biti, očekujemo još novih radnih mesta. Najbitnije je da se tradicija proizvodnje vatrostalnih opeka u Kraljevu nastavlja.

Terzić je istakao i da se u blizini gradi nova kraljevačka fabrika Pekom, pored nje prostor je kupio „CIP inženjering“, a „Tehnograd“ je kupio šest hektara zemljišta i već završava gradnju svog proizvodnog postorjenja. U nekadašnjoj Fabrici elektrotehničkih proizvoda funkcioniše kraljevačko preduzeće RVM.

Prema Terzićevim rečima, posle jučerašnjih razgovora u Vladi Srbije, Kraljevo će, najverovatnije dobiti 50 miliona dinara za izgradnju narednih 600 metara severne obilaznice.

  M. M.D.

4 komentara za naslov “Kineska kompanija počeće 6. juna proizvodnju vatrostalnih opeka u Kraljevu (VIDEO)

 1. Po ko zna koji put se najavljuje pocetak proizvodnje u Magnohromu i to uvek pocetkom godine, ciklicno posle svakih 6 – 7 godina, verovatno iz dnevno politickih razloga. Da se podsetimo, pocetkom 11′ Mladjan Dinkic, Nebojsa Ciric tadasnji Ministar ekonomije i Verica Kalanovic potprednica Vlade najavili su pocetak proizvodnje. Pocetkom 18′ Ana Brnabic dolazi u Kraljevo, otvara radove na regeneraciji naselja iza Gimmazije i najavljuje resenje za Magnohrom za dve nedelje. Istim povodom gradonacelnik Kraljeva Predrag Terzic izjavljuje da ce kompanija “Aferik” koja je zaintetesovana za Magnohrom uloziti veliki kapital i oziveti proizvodnju. Do tog kapitala do danas nije bilo nista i nikom nista.
  Pocetkom 23′ isti taj predsednik Terzic dovodi Kineze i na velika zvona objavljuje da ce juna meseca poceti proizvodnja u SVO i TVO i da ce se zaposliti velikh 40 radnika!? Nije naravno rekao da je ovo manji deo Magnohroma koji je proizvodio, opasne po okolinu, kancerogene smolom i terom vezane opeke. One su bile nuznost i samo su dopunjavale osnovni proizvodni program Magnohroma, po cemu je on bio poznat u svetu.
  Ojadjeni i napaceni radnici Magnohroma, koji godinama obijaju pragove predsednika Opstine i Raskog regiona trazeci pravdu i slamku spasa, ponizno moleci da se za njih zauzmu u naplati neisplacenih plata to nisu ocekivali. Oni bi voleli da cuju da ce poceti proizvodnja opeka u glavnom – u zargonu “starom” – delu Magnohroma, da ce poceti proizvodnja opeka koje su bile poznate u svetu i da ce se, bar u nadi, pojaviti mogucnost da se mnogi vrate na posao ili da ce naplatiti njihova dugovanja.
  Ime Magnohrom je i danas poznato u svetu. Magnohromove opeke su postigle svetski rekord u izdrzljivosti miksera u Mannesmannu – Nemacka.
  Dok su se u prethodnim najavama o pocetku proizvodnje pojavljivalo ime Magnohrom, ovim Terzicevim cinom se otvara neka druga proizvodnja pod drugim imenom. Zasto?

 2. ПРЦО Груп па боље не може бити.
  Хахах

 3. Sve što se dešava u ovoj zemlji je samo ono
  da se kroz neke kvazi investicije uništava tlo,,voda ,vazduh i pljacka rudno bogastvo.Za uzvrat imamo samo bedne plate ,pet do šest puta manje nego u zemljama razvijenog sveta čime se generišu bedni iznosi poreza i doprinosa i fondovi iz koga proizilaze bedne plate,prosveti zdravstvu,ostalim državnim službama i najbednije penzije u Evropi.Ovaj program koji se planira da se reaktivira je dokazano kancerogen.I dok se u njemu radilo u sklopu Industrije Magnohrom bio je manje zlo jer je služio za kompletiranje ponude vatrostalnog materijala za kompletne ozide agregata u industriji čelika i relevantniju ponudu u konkurentskoj borbi sa ostalim kompanijama na trzistu i bila je naša firma.I tada je bio problem eko zagađenja pri obimu proizvodnje od 5-6000 hiljada tona i ugrađenim filterima.Posto je Magnohrom uništen u lopovskoj privatizaciji kao i mnogi drugi veliki sistemi,sada dolaze stranci da aktiviraju jedan minorni segment proizvodnje koji će zagaditi ceo ovaj prostor računajući
  i reku Moravu koja prolazi neposredno pored ovog objekta.I to sa planiranom proizvodnjom od 30.000 tona koja će biti 5 puta veća od nekadašnje.I kad Gradonacelnik slavodobitno najavljuje ovu pogubnu investiciju za bednih 40 plata neka pogleda malo one jadne bivše radnike Magnohroma kojima nisu isplaćene zaostale plate i koji dolaze svakog utorka pred Opštinu,drhtavih nogu i ruku i traže ispunjenje pravde.A svake nedelje ih je sve manje ,jer polako odlaze sa ovog sveta neshvacenih ni od države koja je sa ovim problemom upoznata putem obracanja u više navrata kabinetu Predsednika Vlade,Republike,Ministarstvu privrede,Nacelniku Raskog okruga i Gradonacelniku.

 4. Mislim Kinezi šta pričamo, ono zamka zamka za lakoverne dementrg ono, tenkovi na ljude ja znam ! kosu. Kinezi odavno pamtim njihovu istoriju i kako se oni ponašaju prema svojim ono građanima pa zašto je sve jeftino robovlasnički sistem tu nema šta tako da ono. Kineza nemojte ništa dobro da očekujete ! eto ironija je i da sad imamo eto te neke firme sa prljavom tehnologijom njihove koje su ovde došle iz dobro poznatih razloga tako da pustime te priče.

Comments are closed.