Ko je „junački udario“ na table opomene investitorima MHE da nisu dobrodošli?

Iz Inicijative Spasimo Studenicu danas su saopštili da su, tokom prethodne noći, za sada nepoznati počinioci uništili postavljene table upozorenja investitorima malih hidrocentrala na reci Studenici i njenom slivu

Pre devet meseci Inicijative Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva postavile su table upozorenja sa naslovnim natpisom „Investitori malih hidroelektrana – niste dobrodošli”.

Prva tabla postavljena je tada u neposrednoj blizini sela Kamenjani u ušćanskom kraju,  mesta gde su „investitori” počeli da uništavaju obalu i korito reke Studenice – Gradina. Nakon toda, kako su udružene inicijative najavile postavljeno je još nekoliko tabli upozorenja na kojima stoji:

Ovo je naš ekološki raj – Studenica. Ovde vekovima žive zajedno ljudi, pastrmke, rečni rakovi, orlovi i ostali živi svet. Branićemo složno svetu srpsku reku Studenicu do kraja!

U potpisu – udruženi meštani uz haštagove #Građani imaju moć i #Spasimo Studenicu.

Danas su iz Inicijative Spasimo Studenicu saopštili da su, tokom prethodne noći, za sada nepoznati počinioci uništili postavljene table upozorenja investitorima malih hidrocentrala na reci Studenici i njenom slivu.

– Ne možemo da znamo da li je ovo najava ponovnih aktivnosti potencijalnih investitora na reci Studenici, ali to će vrlo brzo postati jasno. Mi smo spremni da nastavimo našu borbu u zaštiti svete srpske reke Studenice, kao i Odluku Vlade Republike Srbije o zaštiti reke Studenice i njenog sliva. U narednom periodu pokazaće se da li je pojedinac jači od države, od naroda ovog kraja i od čvrstog obećanja predsednika Srbije – kaže Goran Nikolić iz Inicijative Spasimo Studenicu.

Članovi ove Inicijative bili su oprezni krajem 2021. godine u reagovanju na mediijske napise da se „obustavlja gradnja hidroelektrana na Studenici i Brevini”, poručujući da će „Studenicu, ako treba, braniti i svojim telima“.

Obećanje predsednika Srbije  dogodilo se tačno četiri meseca nakon protesta u Ušću krajem avgusta 2021. godine, koji je tada u ovoj varošici okupio ljude rešene da ne dozvole izgradnju prve mini hidroelektrane na slivu reke Studenice.

Lažu nas da je uslov za ulazak u Evropsku uniju izgradnja više od 800 hidrocentrala. Dok Evropa danas uklanja mini hidrocentrale i oslobađa 2.500 kilometara svojih reka,mi i dalje guramo reke u cevi. Srbija je potpisala konvenciju sa Evropskom unijom o zaštiti predela. Sliv reke Studenice je zaštićen, a uredbom Vlade od 15. januara 2020. godine pored reke Studenice čak ne sme da se kosi ni trava, ne sme da se seče masovno drveće sa strmina, ne sme da se napravi fizička prepreka kako bi se sprečila migracija riba i beskičmenjaka, zaštićenih vrsta. Nije predviđena izgradnja bilo kakvih mini hidrocentrala, osim mini ribnjaka i lokalnih vodovoda. U dolini reke Studenice mi smo, nažalost, videli potpuno uništenje prirode, haos – opominjao je i ranije Goran Nikolić.

I sada je on bio taj koji je informisao javnost da su „moćni junaci ponovo u akciji“, ali rešenost ljudi iz ušćanskog kraja da „Studenicu, svetu srpsku reku, ako treba brane i svojim telima“ biće, nadamo se, dovoljna da i ovog puta sama reka, istoimeni manastir, ali i priroda u okolini – ostanu netaknuti.

  M. M. D.