Kraljevački gimnazijalci osvojili četvrto mesto na Svetskom srednjoškolskom košarkaškom prvenstvu

Posle serije uspeha u grupi i pobede nad ekipom Belgije u četvrtfinalu, mlade košarkaše kraljevačke Gimnazije u polufinalu je zaustavila srednjoškolska grčka reprezentacija, a u borbi za treće mesto i medalju izgubili su utakmicu od ekipe turskih srednjoškolaca.

Ipak, momci koji su nas predstavljali, Gimnazija, grad Kraljevo kao „srpska Bolonja“ i zauvek grad košarke, nemaju za čime da žale. Konkurencija je, kažu dobri poznavaoci, na Svetskom srednjoškolskom košarkaškom prvenstvu održanom u Kini (tačnije u administrativnoj regiji Makao) bila više nego jaka, a momci iz Kraljeva fantastično su se snašli pod obručima.

Bili su jedini neporaženi u svojoj grupi, jer su na startu pobedili ekipu Brazila (50:44), potom Čile (57:40), onda i Mongoliju (59:51), pa tim Ugande (koja ima najvišeg košarkaša na ovom prvenstvu) sa 60:58. U četvrtfinalu su nad ekipom Belgije trijumfovali rezultatom 66:62.

U polufinalu ih je zaustavila ekipa Grčke rezultatom 58:41, ali treba da se zna da su gimnazijalci iz Kraljeva ovu utakmicu izgubili od ekipe koja je pobednik prvenstva!

U borbi za bronzanu medalju, mladi Kraljevčani, a velike košarkaške nade, izgubili su od tima Turske tesnim rezultatom 56:53.

Inače, i grčka, i turska ekipa srednjoškolaca u svom sastavu imaju igrače koji već sada imaju profesionalne ugovore!

Prema izveštajima sa terena, uz mnoge ekipe srednjoškolaca iz drugih država koje su igrale na ovom takmičenju, bili su čitavi stručni timovi, treneri, pomoćni treneri i fizioterapeuti, a sa našim momcima jedino njihov trener Vladimir Adamović.

Zato njihovo četvrto mesto blista i treba zauvek zapamtiti da su članovi tima koji je u Kinu otišao kao najbolji na Đačkoj Olimpijadi u Srbiji: Vukašin Mušikić, Aleksa Drašković, Mirko Vučković, Ognjen Kaličanin, Ognjen Vasić, Vojin Šobotović, Filip Vučković, Ognjen Matović, Vuk Dimitrijević i Vojin Gojković.

Zapamtite ova imena, jer ćemo i o njihovim budućim uspesima verovatno još pisati i čitati. Oni na ovome – ne nameravaju da stanu.

Hvala vam momci i neka vas Kraljevo u petak 5. jula, po povratku iz Kine dočeka onako kako zaslužujete!

Jer, oni su definitivno, ponosno predstavili svoj grad i zemlju, ostvarivši nezaboravne trenutke na međunarodnoj sceni. Iako su zaustavljeni u borbi za medalju, njihov neustrašivi duh i izvanredne igre pod koševima ostavili su dubok trag. Kraljevčani su pokazali vrhunsku igru i dokazali da su pravi nosioci košarkaške tradicije svog grada. Njihova budućnost obećava još mnogo sjajnih momenata na terenu, inspirišući sve da sledimo svoje snove bez obzira na izazove.

   M. M. D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *