Kraljevo: Autoprevoznik podneo zahtev za povećanje cena prevoza

Više cene svih svojih usluga tražiće i kraljevačka „Čistoća“ i „Vodovod“

Na oglasnoj tabli na sajtu grada Kraljeva nalaze se tri teksta sa obaveštenjima da su potrebu za povećanjem cene svojih usluga iskazala JKP „Čistoća“ , JKP „Vodovod“ i preduzeće „Autorpevoz“ iz Čačka .

Ovo preduzeće učinilo je to u ime konzorcijuma koji posao prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji Kraljeva obavlja od početka 2020. godine, za povećanje cena usluga u gradsko-prigradskom saobraćaju za, u proseku, 20 procenata. Podnosilac zahteva, preduzeće „Autoprevoz“ d.o.o. Čačak, zahtev za povećanje cena usluga podnelo je sa ciljem dobijanja saglasnosti Skupštine grada Kraljeva.

U obrazloženju se navodi da su, od poslednjeg traženog povećanja, troškovi poslovanja za poslednje skoro dve godine porasli, u smislu troškova servisiranja i  održavanja vozila za oko 50%, troškovi zarada za 75%,  kao i svi ostali troškovi (od kojih neki beleže, kako se navodi u zahtevu, povećanje za više od 60%).

Inflacija je dosegla 25% od poslednjeg povećanja cena, a budući porast svih ostalih troškova bi u velikoj meri otežao poslovanje. Rast troškova zarada u proteklih godinu dana uglavnom se odnosi na nedostatak profesionalnih vozača. Zarada za ovo deficitarno zanimanje, uprkos povećanju u skladu sa  minimalnom cenom rala, morala je da bude dodatno uvećana kako bi se sačuvao dovoljan  broj zaposlenih vozača koji bi nesmetano obavljali prevoz. Zbog svega pomenutog prinuđeni  smo da se  obratimo Gradu Kraljevu sa molbom da nam odobri povećanje cena u gradskom i prigradskom saobraćaju u proseku za 20%, što ne bi u celosti pokrilo troškove  poslovanja, a sa ovim uvećanjem cena prevozne karte na teritoriji grada Kraljeva bi bila niža ili u rangu sa ostalim gradovima u okruženju, tvrdi autoprevoznik.

Pogledajte predložene procente poskupljenja karata u zavisnosti od kilometraže:

Napominjemo da AUTOPREVOZ DOO Čačak i „PUB INTERNACIONAL d .o.o. Kraljevo i pored svih teškoća uspevaju da održe redovan saobraćaj na svim linijama, dodaje se još u ovom zahtevu.

Pri tome, održavamo polaske na linijama na kojima usled malog broja putnika beležimo  finansijski gubitak, ali smo svesni da je to u interesu građana Kraljeva  i lokalne  zajelimce i da time direktno pomažemo funkcionisanje Grada u stvaranju uslova za  kvalitetan život sugrađana. Svesni smo da sve ne može imati komercijalni efekat, ali nam je ipak potreban minimum uslova za neometano funkiionisanje i pokrivanje osnovnih  troškova. Povećanje cena od 20% za koji upućujemo zahtev delimično bi olakšalo poslovanje kompanija članica konzorcijuma u narednom periodu i kvalitetniji prevoz putnika na teritoriji Kraljeva“, navodi se u zahtevu uz molbu nadležnima da do odgovarajućeg rešenja dođe u što kraćem roku, jer će im „svako odlaganje ovog zahteva otežati poslovanje u tekućoj godini“.

Cene prevoza u Kraljevu su 2022. godine uvećane su za oko devet procenata, a sada se traži poskupljenje za 20 odsto. Da podsetimo, po ugovoru o koncesiji sa konzorcijumom (Autoprevoz“ Čačak, „Kavim“ Raška“, „Kavim Jedinstvo“ Vranje i kraljevački „PUB internacional“), Grad Kraljevo ove godine iz budžeta subvencioniše sa 142 miliona dinara.

U slučaju da ovaj zahtev ode pred odbornike i gradska skupština odluči pozitivno o zahtevu konzorcijuma, karte koje su do sada koštale 60 dinara – ubuduće će koštati 70, one od 85 poskupeće na 100 dinara… Najviše će, za 22,73 odsto biti uvećeane cene karata koje koštaju 220 dinara, a koštaće 270, dok će za 21,95 odsto biti uvećane cene karata koje sada koštaju 410 dinara, a ubuduće će, ako zahtev prođe skupštinsku proceduru, koštati 500 dinara.

Utvrđivanje cene vozne karte je u nadležnosti grada. Izabrani prevoznik je u obavezi da dostavlja odeljenju nadležnom za poslove javnog prevoza putnika mesečne, šestomesečne i godišnje izveštaje o realizaciji prevoza. Mesečni izveštaji moraju da sadrže podatke o broju prevezenih putnika i prodatih karata po linijama, kao i ukupnu kilometražu vozila, najkasnije do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Ugovor predviđa da će „prevoznik, na zahtev grada, o svom trošku u vozilima ugraditi kamere kojima će pratiti dešavanja u vozilu i da grad ima pravo na nenajavljene kontrole voznih ispratava i karata putnika“.

Pojedinostima ugovora je precizirano i da će prevoznik dozvoliti da se u vozila koja se koriste za pružanje usluga prevoza ugrade GPS uređaji koji će služiti za praćenje kretanja tih vozila sve dok traje ugovor. Grad Kraljevo je bio u obavezi da sistem koji će to omogućiti nabavi u roku od 18 meseci od dana stupanja na snagu ovog ugovora, odnosno – do sredine 2021. godine.

Ima li ugrađenih kamera u vozilima?

O procentu poskupljenja koja traže JKP „Ćistoća“ i „Vodovod“ pisaćemo zasebno.

            M. M. D.

2 komentara za naslov “Kraljevo: Autoprevoznik podneo zahtev za povećanje cena prevoza

  1. Da li su oni realni? Pa i dosadasnje cene su preskupe, a oni bi jos poskupljuju.

  2. O cemu pricaju oni,Pub je vec poskupeo na relacijama za Cacak i Kragujevac. Dal je to ucinjeno protiv zakonito bez saglasnosti grada…

Comments are closed.