Nakon povrede na radu i smrti zaposlene u kraljevačkom „Leoniju“, reagovali sindikati

Fabrike radnike u Srbiji sve više iskorišćavaju, a država ne sluša naša upozorenja, poručili su predstavnici reprezentativnih sindikata u Srbiji

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović rekao je danas za BETU, povodom pada u nesvest na radnom mestu radnice u fabrici Leoni u Kraljevu, da su zaposleni u jednom broju fabrika u sve težem položaju.

Upozoravamo neprestano da se radnici šikaniraju, da im se traži da rade duže od osam sati, ne smeju na bolovanje, pa rade i bolesni i sve češće, zbog iscrpljenosti, padaju u nesvest na radnom mestu. U poslednje vreme je primećeno da im se pokretna traka na kojoj radi veliki broj njih u svim fabrikama ilegalno ubrzava u dužem vremenskom periodu, tako da ne mogu odmah da primete – rekao je Orbović.

Informacija da se Danka Ranković, radnica fabrike Leoni u Kraljevu, povredila na radnom mestu, a posle nekoliko dana i preminula, pojavila se najpre na društvenim mrežama. Prema informacijama do kojih je došla naša redakcija, ona se saplela i pala zapevši za kolica u kojoj se nalaze žice za montažu. To se dogodilo u drugoj smeni 21. februara, a sa vidljivim povredama prevezena je do zdravstvene ustanove gde joj je ukazana pomoć. Preminula je posle četiri dana. U svakom slučaju, kako saznajemo, nisu tačni navodi sa da je nesrećna žena preminula zato što joj na mestu povrede nije ukazana adekvatna pomoć.

Redakcija portala Krug obratila se molbom pres službi kompanije Leoni za zvaničan odgovor kompanije povodom ovog tragičnog događaja. Tražili smo i odgovore na ranije žalbe pojedinih radnika na lošu organizaciju posla, problematičan odnos šefova prema njima, kao i na to što moraju najpre da se jave lekaru u ambulanti Leoni (koja deluje u sklopu kraljevačkog Doma zdravlja) pre nego svom izabranom lekaru. Izvestićemo o dobijenom odgovoru.

Predstavnici reprezentativnih sindikata rekli su za Betu da „ne znaju kako da reše problem sve težeg položaja zaposlenih, jer nemaju dobru saradnju sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja“.

Prema rečima predsednika SSSS Ljubisava Orbovića, problem je i to što nije promenjen Zakon o radu, na čemu sindikati insistiraju kako bi se popravio položaj radnika.

I predsednica sindikata UGS “Nezavisnost” Čedanka Andrić rekla je da je u fabrikama sve više prekovremenog rada i da je to signal da inspekcija treba češće da odlazi u kontrolu.

Ne možemo da pomognemo radnicima iako se sve češće žale na visoke norme, prekovremeni rad i teške uslove zbog toga što u mnogim fabrikama nema sindikalnog organizovanja zbog straha od gubitka radnog mesta i sve kraćeg zadržavanja na jednom radnom mestu – poručila je Andrić.

Na to, kako je rekla, ukazuje veoma velika fluktuacija radnika u fabrikama, što bi trebalo da je znak za inspekciju, jer „niko ne napušta posao ako može da izdrži takav rad“.

Andrić je ocenila da „zakoni u Srbiji i nisu toliko loši koliko se ne poštuju“ i da bi „rukovodstvo firmi moralo da se jednako plaši inspekcije, kao i finansijske policije i da ne sme da bude privilegovanih fabrika, bez obzira koliki značaj imaju za lokalnu samoupravu“.

M. M. D.

4 thoughts on “Nakon povrede na radu i smrti zaposlene u kraljevačkom „Leoniju“, reagovali sindikati

  1. Ista situacija i u fabrici Evrotaj, zena koja je dozivela psihicku torturu u toj fabrici sada se nalazi na psihijatrijskom bolovanju i ne sme da se vrati na posao, njena izabrana doktorka dva puta je pisala izjavu zbog njenog bolovanja. Zbog svega ovoga cela porodica je dozivela traumu. Nama su potrebne nase cerke, majke svojoj deci i supruge a ne auto-putevi kojima vecina nas nikada nece proci. Obracali smo se inspekciji rada ali njihov pismeni odgovor je smijurija. Molim sve da se organizuju protesi u Kraljevu protiv ove dve fabrike. Ovaj grad. su izgrsdili nasi ocevi, dedovi, paradedovi i cukun dedovi placajuci poreze i doprinose a njihovi potomci su sada robovi Nemaca i Turaka
    Neka idu ne trebaju nam na ovakav nacin.

  2. A da li ste obavešteni o tome da je ista rekla sefici da joj je loše i da mora da izadje, a da je šefica nije pustila. Ona se onesvestila i pri tom padu se povredila, na zalost kasnije i preminula zbog hematoma koji je nastao. Meni je stvarno zao i iskreno saučešće porodici.

    1. Da… Kaze nije joj pruzena adekvatna pomoć na mestu nesreca… Pa nisu mogli skener glave da joj odrade tu u firmi… Tesko jeste ali su i ljudi bezobrazni.

Comments are closed.