„Maglič fest“ – još jedan razlog da u subotu budete u Studenici!

U subotu 4. septembra na platou pored manastira Studenice biće održan „Maglič fest“, manifestacija na kojoj dominiraju srednjovekovne veštine i umetnost. Turistička organizacija Kraljeva organizovaće i prevoz

            Viteško-muzički spektakl, kako su ga nazvali organizatori iz Turističke organizacije Kraljeva, ove godine će biti održan na platou pored manastira Studenice. Mosta na Ibru podno srednjovekovnog grada Magliča i dalje nema, pa festival nije mogao ni biti održanna lokaciji čije ime nosi, ali to nije gotovo nimalo poremetilo koncepciju, kaže Ana Mirosavljević, direktorka TOK-a:

Sa jednog od prethodnih “Maglič festa” (foto: TOK)

            – Cilj „Maglič festa“ je promocija „Doline vekova“ kao jedinstvene turističke destinacije, na kojoj se nalaze dva najznačajnija srpska manastira Studenica i Žiča, kao i srednjovekovna tvrđava Maglič. Zato nam je zadovoljstvo da ćemo ove godine festival preseliti u Studenicu, uz zidove zadužbine Stefana Nemanje.

Plakat “Maglič festa 2021”

            Manifestacija je spoj srednjovekovne muzike, viteških borbi, sokolarstva, scenskih prikaza, konjarstva, starih zanata. Biće tu i takmičenja u gađanju kopljem, sekirama, lukom i strelom, ali i prefinjenije zabave, kao što su srednjovekovne igre, mini muzej na otvorenom i drugih animacija.

Iz arhive TOK-a

Verujemo da će najviše pažnje izazvati gutači vatre i borbe vitezova na konjima sa dugačkim kopljima. U muzičkom delu programa nastupiće grupe koje neguju staru muziku: Runo, Reka, Serbez i Heruvimi.

            Program počinje u 11 časova i trajaće do 18 časova. Turistička organizacija će organizovati prevoz i potrebno je da rezervišete mesto bilo pozivaom na 316-000 ili lično u prostorijama TOK-a na Trgu srpskih ratnika. Cena povratne karte je 300 dinara, za decu je besplatno.

R.V.

Fotografije Turističke organizacije Kraljeva