Nove table upozorenja investitorima mini hidroelektrana u Kraljevu

„Beloševa, Jasenska, Strainjska i Grajićka reka su ugrožene i svakoj od njih preti po skoro kilometar cevi MHE Mlanča, a i dalje je na snazi Prostorni plan Grada Kraljeva koji predviđa čak 52 lokacije“, podsećaju iz Inicijative „Pravo na vodu“

Inicijative Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva postaviće table upozorenja “Investitori malih hidroelektrana niste dobrodošli” u Ušću, u petak 23. septembra u 14 časova. Tačna lokacija je mesto gde se desno skreće za selo Kamenjani, a levo prema mestu gde je planirana izgradnja minihidroelektrane Gradina na reci Studenici.

Oni ocenjuju da, i pored višegodišnjeg zalaganja i rada koje su lokalne inicijative uložile da objasne zašto je važno zaustaviti projekte mini hidroelektrana, planinske reke kraljevačkog kraja su i dalje ugrožene.

Inicijative Pravo na vodu, Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva su podnele peticiju za moratorijum na izgradnju mini hidroelektrana na teritoriji Kraljeva u novembru prošle godine. Mesec dana kasnije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u javnom obraćanju obećao da neće biti mini hidroelektrana na ovoj teritoriji. Međutim, nikakva zvanična odluka nije doneta, a na terenu vidimo da se investitori vraćaju. Beloševa, Jasenska, Strainjska i Grajićka reka su ugrožene i svakoj od njih preti po skoro kilometar cevi MHE Mlanča. I dalje je na snazi Prostorni plan Grada Kraljeva koji predviđa čak 52 lokacije“, podsećaju u svom dopisu iz Inicijative „Pravo na vodu“.

Oni najavljuju da će, zbog toga, u narednom periodu postavljati table upozorenja investitorima i lokalnoj samoupravi, kako bi jasno poslali poruku i pozvali na očuvanje reka. Početkom oktobra biće organizovaćeno i protestno okupljanje ispred Gradske uprave Kraljevo, kako bi lokalnoj samoupravi uputili poziv „da usvoji moratorijum i zabrani izgradnju štetnih projekata po prirodu i ljude“.

M. M. D.