Orlovi široko lete

Krstaš, simbol sa nacionalnog grba, u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste, pa je svaka jedinka izuzetno značajna za njihov opstanak; u Srbiji postoje samo tri para, a mladunci Mima i Mihajlo krstare Panonskom niizjom

Mladunci orlova krstaša, Mima i Mihajlo, izlegli su na severu vojvođanskog Banata u proleće 2021. godine. Ova dva od ukupno četiri mladunca krstaša koja su rođena prošle godine u Srbiji Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije aktivno prati uz pomoć najsavremenije satelitske tehnologije. Ornitolozima je poznato gde su se kretali od prvog izletanja iz gnezda, pa sve do danas.

Mima i Mihajlo preleću ogromna prostranstva na jugu Panonske nizije. Od sredine jula pa do danas Mihajlo je preleteo 6815 km, a Mima 6320 km, nebom teritorija tri države – Srbije, Mađarske i Rumunije – kaže Maksim Karanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

On dodaje da mladim krstašima prete mnoge opasnosti poput trovanja, stradanja na dalekovodima i gladi zbog čega ih svakodnevno prate.

U slučaju neke opasnosti po njihov život mi i kolege iz država u okruženju bili bismo spremni da pristupimo hitnom spasavanju orlova – pojanjava Karanović.

Junaci ove priče obreli su se u Mađarskoj sredinom januara gde su ih uočili i fotografisali mađarski istraživači tokom aktivnosti zimskog popisa ptica vodenih staništa i Panonskog popisa ptica grabljivica. Na osnovu fotografija i praćenja kretanja orlova zaključuje se da su u odličnoj kondiciji i da su savladali veštine pronalaženja i ulova plena.

Orao krstaš – foto: Ewa Glavati

Satelitsko praćenje i obeležavanje ptica ornitološkim prstenovima omogućava prezicno praćenje orlova što donosi dodatnu bezbednost i pruža značajne podatke o najvažnijim lokalitetima i staništima na kojima se zadržavaju i koje bi trebalo očuvati.

Orlovi krstaši se ubrajaju u najređe ptice u Srbiji budući da njihova populacija broji svega tri odrasla para. Krstaš, simbol sa nacionalnog grba, u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste, te je svaka jedinka izuzetno značajna za njihov opstanak.

Zanimljivosti o orlu krstašu:

– dužina tela, od vrha kljuna do vrha repa je oko 80 centimetara, a raspon krila kreće se od 180 do 215 centimetara.

– odrasla jedinka je mase od 2,5 do 4,5 kilograma. Kao i kod drugih ptica grabljivica ženke su krupnije i masivnije od mužjaka.

– krstaši postaju polno tek sa 5 godina starosti.

– osnovna hrana krstaša su mali sisari poput tekunice i ptice srednje veličine. U prirodi mogu da dožive starost od oko 30 godina.