Počela izgradnja mosta u Adranima

Novi most u Adranima biće raspona 20 metara, 11 i po metara širine i metar i po viši od obaloutvrde

Na Ibarskoj magistrali u Adranima kod Kraljeva počela je izgradnja novog mosta na mestu urušenog u junskoj poplavi, a nadležni tvrde da je most preko Musine reke projektovan za stogodišnji nivo reke

Izgradnja novog mosta na Ibarskoj magistrali u Adranima počela je pre dve nedelje.

Radimo i subotom i nedeljom, ako bude trebalo i noću. I po kiši i suncu– kažu radnici.

Ukopali su duboko u zemlju i prvi šip na kraljevačkoj strani obale Musine reke. Sa radnicima su na terenu i projektanti.

Novi most u Adranima biće raspona 20 metara i 11 i po širine. Prilaz mostu biće značajno proširen i rekonstruisan.

Trenutna devijacija preko koje je Ibarska magistrala povezana posle urušavanja dela mosta

Vršiće se „navoz“ na most u dužini 300 metara iz pravca Kraljeva i 300 metara iz pravca Čačka. Kompletna rekonstrukcija magistrale sa prilaznim putevima, saobraćajnom signalizacijom i odvodnjavanjem – navodi Branislav Papakoča iz preduzeća “Novi Pazar put”.

Most će biti metar i po viši od obaloutvrde, po rečima ministra za građevinarstvo i infrastrukturu Gorana Vesića, bezbedan za narednih 100 godina.

Ovo je inače za nauk kako treba ubuduće prilikom rekonstrukcije svih postojećih objekata voditi računa da se radi na principu stogodišnjih voda, jer kada je ovaj most rekonstruisan pre nekoliko godina nije se vodilo računa o tome. Upravo zato mi insistiramo da, kada se rade rekonstrukcije, mora da se radi po standardima, da je bolje da se sačeka malo, da koštaju možda i više novca ali da traju dugo – kaže ministar za građevinarstvo i infrastrukturu Goran Vesić.

On je podsetio da je za rekonstrukciju oštećenih mostova i puteva u Srbiji ove godine utrošeno 2,5 miliona evra i najavio da će most u Adranima biti završen do kraja ove godine. Gradonačelnik Kraljeva istakao je da “veruje da će novim mostom svi građani Kraljeva i Ardana biti zadovoljni“.

Putnički i teretni saobraćaj na ovoj deonici Ibarske magistrale od Kraljeva do Čačka odvija se devijacijom koju su radnici novopazarskih “Puteva” izgradili nakon urušavanja mosta na Musinoj reci.

pripremila Vera Aksentijević

izvor: RTS

VIDEO prilog od 17. juna 2023.

Most u Adranima izgrađen je 1964. godine kada su, kažu, važila sasvim druga pravila gradnje i zato je imao stubove u koritu, a rekonstruisan je 2016. godine.
Nakon rušenja mosta preko Musine reke, ministar Vesić izjavio je 17. juna:
Treba nam maksimum četiri meseca da ispravimo korito reke što će raditi Novi Pazar-put i onda ćemo izgraditi ovaj most kako treba i kako se ove situacije ne bi više dešavale – obećao je Vesić.
Po tom obećanju novi most trebalo je da bude završen do sredine oktobra.