Poseta Kraljevu šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji (VIDEO)

Sredstvima EU u Mataruškoj Banji, pored rekonstrukcije vodovodne mreže biće uređeno dečje igralište, nabavljen novi parkovski mobilijar i kante za otpad, a novi vlasnici Prirodnog lečilišta najavljuju da bi rekonstrukcija hotela “Termal”, koja je počela, trebalo da bude završena za dve godine

Svoju dvodnevnu posetu zapadnoj Srbiji, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Nikola Bertolini završio je posetom Kraljevu, najpre obilaskom Mataruške Banje za čiju revitalizaciju je EU obezbedila više od 360.000 evra preko EU PRO Plus programa. Projekat revitalizacije Mataruške Banje je jedan od 18 projekata poslovne infrastrukture koji će u narednom periodu biti realizovani uz ukupnu podršku EU od 4,6 miliona evra sa ciljem da se unaprede uslovi u infrastrukturnim i turističkim zonama i tako stvore povoljnije poslovno okruženje za investicije.

Bertolini je istakao da Evropska unija širom Srbije podržava projekte koji pomažu ugroženim grupama stanovništva i one koji pomažu da mladi ljudi ostanu u zemlji:

Kada takvi projekti imaju i ekološke aspekte kao u ovde u Kraljevu, onda je to pravi primer svim lokalnim samoupravama u Srbiji. Mataruška Banja i njena rekonstrukcija će omogućiti privredni razvoj, pa samim tim i zadržati mlade ljude da ostanu ovde.

Pogledajte VIDEO:

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić podsetio je da je ovo još jedan program kroz koji je Evropska unija pomogla gradu Kraljevu:

Sredstva, više od 360.000 evra ćemo iskoristiti za rekonstrukciju vodovodne mreže u dužini od oko 5,3 kilometara tako da će Gerontološki i Rehabilitacioni centar, stanovnici Mataruške Banje, kao i svi gosti imati sigurno vodosnabdevanje. Ovo je odlična vest za Matarušku Banju, za nove vlasnike prirodnog lečilišta, ali i za sve Kraljevčane. Ukupno smo realizovali čak 21 projekat preko EU Pro i EU Pro plus programa, a njihova ukupna vrednost iznosi 1,2 miliona evra i nadam se da će Grad Kraljevo, uz pomoć Evropske unije, nastaviti da realizuje svoje projekte.

U Mataruškoj Banji, pored rekonstrukcije vodovodne mreže biće uređeno i dečije igralište i nabavljen novi parkovski mobilijar i kante za otpad.

Nove klupe ispred hotela “Termal” u Mataruškoj Banji – foto portal Krug

Preduzeće „Ekonom“ iz Ušća je privatizovalo Prirodno lečilište i odmaralište Mataruška i Bogutovačka Banja, koje se nalazilo u stečaju. Ulaganjem u rekonstrukciju hotela „Mineral“ u Bogutovačkoj Banji, uspeli su da zaposle veliki broj nekadašnjih radnika Prirodnog lečilišta, kao i mlade ljude.

Zato Bogutovačka Banja sada izgleda potpuno drugačije i gotovo je puna, a tim putem kreće i Mataruška Banja. Obnovljeni kafe „Kapica“ je postao ponovo omiljeno mesto za izlazak Kraljevčana, a kada započne rekonstrukcija hotela „Termal“, ona će ponovo oživeti istakao je gradonačelnik Kraljeva.

Dejan Antonijević, direktor preduzeća FMO „Ekonom“ i vlasnik Prirodnog lečilišta i odmarališta Mataruška i Bogutovačka Banja potvrdio je da je rekonstrukcija hotela „Termal“ u Mataruškoj Banji je već počela i najavio kako se nada da će u naredne dve godine njegova kompletna rekonstrukcija biti završena.

– “Termal” ima 8.000 kvadrata, uradićemo spa-centar, otvoreni bazen – naveo je Antonijević.

Dejan Antonijević, FMO Ekonom Ušće, vlasnik prirodnog lečilišta Mataruška i Bogutovačka Banja
foto Marko Živković

Bertolini je posetio i Kraljevačko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, koje realizuje projekat Uspostavljanje i razvoj usluge dnevnog boravka za najmanje 40 osoba sa autizmom kroz stvaranje uslova i licenciranje službe dnevnog boravka za osobe sa autizmom. U ovom projektu vrednom 28.884 evra, Evropska unija učestvuje sa 25.985 evra.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbij ocenio je da mladi sa posebnim potrebama zaslužuju svu pažnju koja može da im se posveti:

Ovde oni dobijaju podršku od udruženja, lokalnih i centralnih vlasti i od nas sa evropskog nivoa, što je partnerstvo koje daje odlične rezultate – kazao je Bertolini.

Nikola Bertolini i Ivan Maričić – foto portal Krug

Ivan Maričić, predsednik Upravnog odbora Udruženja za pomoć osobama sa autizmom pohvalio je multisektorska saradnju:

Ona se dešava na radost svih nas, a naročito dece sa autizmom, jer ćemo konačno uspostaviti uslugu dnevnog boravka.

Bertolini se na kraju svoje posete Kraljevu sastao sa predstavnicima Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga koja je uz pomoć EU od 30.000 evra spovela projekat u koji je EU uložila oko 30.000 evra za doprinos unapređenju znanja i kompetencija oko 200 predstavnika malih i srednjih preduzeća u oblasti korišćenja „zelene energije“. u Raškom i Moravičkom okrugu. Krajnji cilj projekta bila je izrada besplatnih projekata ugradnje solarnih panela za 20 domaćih preduzeća.

Nikola Bertolini – sastanak u RPK Raškog i Moravićkog okruga – foto Delegacija EU u Srbiji

M. M. D.