Uz čiju se pomoć skućio otac poslanice

Humanitarna dodela novca za rešenje stambenog pitanja azilanta Vasa Milašinovića postala je slučaj u koji lokalna javnost upliće i njegovu kćerku, poslanicu Sandru Joković

Postupak sprovođenja projekta poboljšanja uslova stanovanja povratnicima, deportovanih ili su se svojom voljom vratili iz neke od evropskih zemalja, dobio je u Kraljevu efekat neželjenog političkog slučaja. Možda bi sve proteklo i bez sumnji, provera, optužbi… da pomoć za kupovinu seoske kuće nije dobio Vaso Milašinović, otac poslanice Sandre Joković (SNS). Tako je postupak posmatran detaljnije, kako se kaže, kroz duple naočare.

Tu se posebno istaklo Udruženje građana „Ruke prijateljstva”, koje uglavnom okuplja Rome, a čiji je dugogodišnji predsednik Zoran Petrović.

Tako se došlo do saznanja da je, shodno sporazumu o readmisiji, grad Kraljevo od nemačke humanitarne organizacije GIZ i Komesarijata za izbeglice i migracije dobio novac za kupovinu jedne kuće za takozvane „azilante“. Polovinom maja ove godine raspisan je konkurs, izabrana posebna komisija od predstavnika grada i donatora i nedavno doneta odluka da novac za kupovinu kuće dobija povratnik Vaso Milašinović, koji je živeo u inostranstvu, ali tamo nije dobio azil, čak ni kada je promenio ime, jer se od rođenja do pre neku godinu zvao Predrag Jovanović. Nemajući, navodno, svoju kuću, sa nevenčanom suprugom živi kao podstanar. Stoga su, za oko milion i po dinara, njima kupljene dve omanje stambene jedinice sa prostranim placem, u selu Milavčići kod Kraljeva. Tako je odlučila pomenuta komisija. Brzo i lako, jer je Vasa, kako su nam objasnili, bio jedini kandidat sa potpunom dokumentacijom dok  drugi, dakle, samo jedan konkurent Vasi – nije imao sva tražena dokumenta.

Otkuda samo dva kandidata, kada je, na molbu predstavnika Komesarijata, organizovao pripremeni sastanak i tamo ih je bilo više od desetak zainteresovanih pitao se, najpre Zoran Petrović iz Udruženja „Ruke prijateljstva”. A, onda je krenuo u proveru dokumentacije i došao do sledećih dokaza, koje dokumentovano ovih dana šalje, pišući nadležnima od lokala do vrha države. To nudi i novinarima.

Zoran Petrović, Udruženje “Ruke prijateljstva” Kraljevo

Konkursom je, dakle, predviđeno da kuću može dobiti onaj ko takvu imovinu nema tj. nije nikada imao. A Vaso je posedovao kuću od 55 kvadrata i garažu od 16 kvadrata u ulici Vojvode Stepe u Kraljevu. No, nju je nedavno ustupio mlađoj kćerki Anđeli Jovanović. Konkurs, takođe, predviđa da kandidat do sada nije primao sličnu pomoć, a Vasa je pre dve godine dobio pet hiljada evra, četiri za rekonstrukciju pomenute kuće i hiljadu za obnovu pokućstva. On je, takođe, stalno zaposlen u JP „Čistoća” u Kraljevu. Odluka mora da je doneta pod uticajem njegove kći Sandre, koja je poslanik i mi tražimo poništenje ove odluke. Ne radimo to iz političkih razloga već zbog pravde – kaže Petrović pružajući nam dokumente za svoje tvrdnje.

Za ove tvrdnje zatražili smo i komentar od predsednika komisije Miljana Vasiljevića.

Ne znam zašto nije bilo više kandidata, a ovom drugom smo čak dali rok od osam dana da dokumentaciju dopuni što nije učinio. U momentu konkurisanja Milašinović je podneo dokaz da poseduje samo objekat površine 1,5 kvadrata i šest kvadrata zemljišta u Ulici Branka Radičevića u Kraljevu, zatim da do sada nije primao nikakvu pomoć, da sa vanbračnom suprugom živi kao podstanar, da je zaposlen, ali sa primanjima od oko pedeset hiljada ne može normalno da živi. Inače, smatramo da svako snosi ličnu odgovornost za svoje navode, a na mene i komisiju niko nije vršio pritisak. Nismo čak ni znali da je on otac poslanice – kaže Vasiljević.

O svemu tome za komentar smo se obratili i poslanici Sandri Joković koja nam je rekla:

Postupak provere je pokrenut, toliko za sada imam da kažem – kazala je Sandra i odmah isključila mobilni telefon…

M. Dugalić

Izvor: „Poltika“ 

3 thoughts on “Uz čiju se pomoć skućio otac poslanice

  1. Niko se ne učlani u stranku da bi pomogao narodu ili ne daj bože svojoj državi u 90 % se učlanjuju samobradi sebe i svojih prohteva svi koji drugačije govore lažu bio sam u 5 stranaka posmatrao njihov rad svi se grabe da dobiju neku funkciju u stranci jer ako podebe oni su na konju onda ide muvanje sređivanje ja tebi ti meni zato sada pojedini privrednici procvetaju ako im stranka dođe na vlast čim ode sa vlasti i oni propadaju zašto jer se tenderi nameštaju za njih i zato poruka za mlade neiskvarene bežite iz ove zemlje jer ovde nečete ništa steći ako ste pošteni meni je mladost prošla čekajući bolje sutra koje nikad došlo nije

Comments are closed.