Probijeni smetovi na putu Rudno – Bzovik (FOTO)

Posle višečasovne borbe sa snežnim nanosima, koja je noćas potrajala do iza ponoći, radnici JP „Putevi Kraljevo“ uspeli su da raščiste put do sela Bzovik na Rudnjanskoj visoravni. Na području Lasca vetar je nosio limene krovove

            Snežna mećava koja je u ponedeljak i utorak povremeno besnela na području Rudna nije dugo trajala, nije donela veliku količinu snega, ali je zato vetar napravio ogromne probleme. Duvao je olujnom jačinom, pa je put od Rudna do sela Bzovik učinio neprohodnim: dok prosečna visina snežnog pokrivača ne dostiže ni pola metra, s druge strane je vetar na pojedinim mestima napravio smetove visoke i do pet metara.

            Put Rudno – Studenica, kojim deca sa visoravni autobusom odlaze u više razrede osnovne škole u Studenici, ne samo da je sve vreme prohodan, nego nijednog trenutka nije bio ugrožen. Autobus saobraća redovno, ali je danas i juče bio nešto prazniji nego obično, jer do Rudna nisu uspela da dođu deca iz Bzovika i okolnih zaselaka.

            Velikim zalaganjem ekipa JKP „Putevi Kraljevo“ put je probijen juče u popodnevnim satima, ali je čišćenje potrajalo do duboko u noć:

            – Juče popodne počeli smo da probijamo put i do jutros smo pročistili. Na nekoliko mesta nanosi su bili visoki i 6-7 metara, radili smo noćas do jedan posle ponoći i jutros ponovo od 5h – kaže Dejan Mrvić, član jedne od tri ekipe JKP „Putevi“ koje su tokom cele zime stacionirane na Rudnu.

            Član Saveta Mesne zajednice i odbornik iz Rudna Andrija Miljković kaže da je ranije bilo dosta problema sa čišćenjem puteva i da je zato na početku sezone napravljen ozbiljan plan sa najvišim predstavnicima grada i nadležnih javnih preduzeća:

            – Pohvaljujemo radnu jedinicu JP Putevi, čije ekipe su uspele da probiju put i otvore ljudima oči da progledaju. Pred Novu godinu smo napravili sastanak i dogovrili plan kako da čišćenje u zimskim mesecima podignemo na viši nivo i verujem da će narednih godina biti još bolje. Deo plana su i raonici za naše traktore, da i tako malo olakšamo da ljudi mogu i sami donekle da očiste put.

            Miljković kaže da se meštani Rudnjaske visoravni bave raznovrsnim delatnostima – seoskim turizmom, proizvodnjom mleka, prodajom krompira, rezanom građom – i da im je svima neophodno da putevi budu stalno prohodni.

Žitelji pojedinih izdvojenih kuća danas su i čitav kilometar lopatom pravili stazu za svoje školarce da bi sutra mogli u školu u Studenicu. Ali dok mećava pravi probleme i žiteljima planinskih predela i onima koji održavaju puteve, ima i onih koji uživaju i koji su baš zbog toga i došli. To su tiristi i evo šta kaže Dragana Ignjatović Ristić iz Kragujevca, gošća u Domaćinstvu Šekler:

            – Nismo očekivali ovakvu lepotu i ovoliko snega, ovde je netaknuta priroda, uživamo u svemu. Mećava je za nas bila avantura zbog koje se i ide u ovakve planine. Bilo je lepo, sa nekim neobičnim zvukom vetra dok smo mi u kući u kojoj se osećamo sigurno. Planina se dobro čisti, a meštani su vrlo gostoljubivi.

            I na području Kraljeva je u ponedeljak veče duvao jak vetar, pa je tako pričinio određenu štetu u okolnim selima. Tako je Živojinu Koviniću iz Lasca vetar je odneo limeni krov sa hladnjače. Kad smo se danas čuli sa Živojinom, popravka je bila u toku:

            – Bio je jak vetar, kao da je odjednom naišao tornado. Podigao je limeni krov sa moje hladnjače i evo sada prepokrivamo objekat, moraćemo mnogo bolje da učvrstimo. Nažalost, lim koji je pao ne može da se iskoristi, „zgužvan“ je i oštećen. U hladnjači držim svoju jabuku i samo nam je još ova šteta trebala u godini kada je katastrofalna cena jabuke, prodajemo 20-30 dinara po kilogramu, to ne može da pokrije ni troškove.

            Do zvaničnog kraja zime ostalo je još 40-ak dana, sasvim dovoljno vremena da još neke snežne padavine i vetrovi donesu uzbuđenje u naše živote. Nećemo poželeti da ih ne bude, jer vreme je za zimu, bolje sada, nego na proleće kad se voćke i usevi ozelene.

R. Vesković , foto: Raško Matović