Program Žičkog duhovnog sabora Preobraženje 2022.

Žički duhovni sabor Preobraženje 2021. održava se od 16. do 19. avgusta i biće u znaku dobitnika Žičke hrisovulje Rada Tanasijevića i simpozijuma „Publicistika u razvoju društva i države“

U Kraljevu je, pre 31 godine, pokrenuta manifestacija Žički duhovni sabor – Preobraženje. Osnovana je zahvaljujući entuzijazmu nekoliko članova Književnog Kluba Kraljevo. Već godinama je jedna od najuglednijih književih manifestacija u zemlji, a Žička hrisovulja – jedna od najprestižnijih nagrada za poetske stvaraoce. Manifestacija počinje u utorak 16. avgusta i trajaće do Preobraženja – 19. avgusta, a programi se organizuju u prostorima Narodne biblioteke, Narodnog muzeja i manastira Žiče.

Preobraženje” pesničku umetnosti sa margina kulturnog života prenosi na središnji tok savremene srpske kulture, a činjenica da uz Grad Kraljevo, Manifestaciju sufinansira i podržava i Ministarstvo kulture i informisanja , potvrda je da je prepoznat kvalitet i važnost preobraženjskih svečanosti i duboki smisao čuvanja srpske pravoslavne duhovnosti kroz poetski izraz.  

Ovo je kompletan program: