Autobuska stanica najzad u vlasništvu grada Kraljeva (VIDEO)

Pre desetak dana Grad Kraljevo je otkupio glavnu autobusku stanicu, koja zapravo ima samo status stajališta. Rekonstrukcija objekta i uređenje pravnog statusa će potrajati, ali prvi korak je načinjen

            Primopredaja objekta nekadašnje autobuske stanice u Kraljevu između AD „Autotransport Adrani“ – u stečaju i grada Kraljeva obavljena je 9. jula nakon što je lokalna samouprava otkupila ovaj objekat za 78 miliona i 850 hiljada dinara. Ovo je za portal KRUG potvrdio gradonačelnik Predrag Terzić, sa kojim smo razgovarali o tome šta sada sledi i kada bi naš grad najzad mogao da dobije autobusku stanicu kakva mu priliči, umesto sadašnjeg rugla i najružnije slike Kraljeva sa kojom se putnici suoče čim kroče iz autobusa.

Pogledajte kako trenutno izgleda glavna autobuska stanica u Kraljevu i zbog čega već mesecima negoduju mnogi koji su svesni da prvi utisak o nekom mestu (onima koji u njega dolaze autobusom) ostavlja upravo autobuska stanica:

            Najkraće rečeno: potrajaće dok autobuska stanica ne bude sređena i dovedena u pristojno stanje. Ali kupovinom ovog objekta stvoreni su uslovi da Grad već ove godine počne da radi na tome.

            – Autobuska stanica, zapravo, ima status stajališta i Grad je doneo odluku da taj objekat kupi kako bi bio rekonstruisan i zadovoljio sve standarde koji se traže za autobusku stanicu. Ovaj objekat se nalazi u jadnom stanju, ali Grad do sada nije imao mogućnosti i prava ni da očisti to stajalište, a kamoli da uloži sredstva u sređivanje. Pred nama su sada dve mogućnosti: – da Grad sopstvenim sredstvima izvrši rekonstrukciju tako što bi u budžetu za 2022. godine izdvojio novac za to; – ili da objekat rekonstruišemo u saradnji sa nekim privatnim partnerom uz definisanjem međusobnih odnosa, imajući u vidu interes putnika – kaže Terzić.

            Prema njegovim rečima, Grad će već ove, a naročito sledeće godine raditi na ovom poslu, ali kaže da teško može da proceni kada bi to moglo biti okončano:

            – Ne mogu da kažem kada ćemo završiti taj proces, jer su procedure često duge, ne sprovode se samo na nivou grada i zato ne mogu da dajem precizne rokove. Predstoji nam veliki posao od koga je onaj građevinski najjednostavniji. Na primer, treba da odlučimo u kom će statusu biti autobuska stanica. Ako želimo da Grad i upravlja njome, to bi značilo osnivanje novog javnog preduzeća i za sobom povlačilo  neke dugoročne obaveze. S druge strane, šta nam donosi saradnja sa privatnim sektorom… Treba sagledati obe opcije. Što se tiče same rekonstrukcije, najpre treba uraditi projekat, to do sada nismo mogli, jer smo tek ušli u posed.

            Iz istog razloga izrada projekta nije mogla da bude planirana ni budžetom za ovu godinu, ni nedavnim rebalansom, ali pošto je prilično izvesno da bi do kraja godine mogao da usledi još jedan rebalans, onda bi u njega mogala da uđe izrada projekta za rekosntrukciju autobuske stanice.

            Po našoj slobodnoj proceni, u najboljem slučaju potrebno je godinu i po – dve da autobuska stanica bude kakva bi trebalo da bude, da ispuni uslove da dobije status „stanice“ umesto sadašnjeg „stajališta“ i da putnicima pruža sve neophodne usluge.

Šta ćemo mi, putnici, u međuvremenu? Hoće li biti zatvoreni i ovi šalteri koji sada postoje? Odgovore na ova pitanja daje nam Danijela Mikić, načelnica Odeljenja za upravljanje imovinom grada Kraljeva:

            – Prilikom primopredaje objekta konstatovali smo da su tamo lica i stvari zakupaca, prevoznika „Kavim“ i „Pub Internacional“, koji su imali ugovor sa „Autotransportom u stečaju“. Ne ulazeći ovom prilikom u objašnjavanje pravne procedure koju smo pokrenuli, za građane je bitno sledeće: naš interes nije da građanima uskraćujemo i ono malo usluga koje sada mogu da dobiju na autobuskoj stanici, ali moramo urediti odnose sa zakupcima. Grad Kraljevo je sada vlasnik objekta, potrebno je da ugovori budu sklopljeni sa Gradom i da grad stiče prihod od te imovine, jer već ima troškove struje, vode… Očekujem da ćemo to rešiti u narednih mesec dana i ističem da je primaran interes građana, što znači da taj objekat kako-tako nastavi da funkcioniše.

            Ovaj potez lokalne smouprave – kupovinu autobuske stanice, ocenjujemo kao vrlo dobar. Ono što očekujemo, to je da sve ovo što sledi u procesu njenog dovođenja u funkcionalno i estetski pristojan objekat bude obavljeno što je pre moguće. I da, na primer, krajem 2022. godine poželimo da na autobusku stanicu u Kraljevu odemo makar samo da popijemo kafu.

Radmila Vesković 

2 komentara za naslov “Autobuska stanica najzad u vlasništvu grada Kraljeva (VIDEO)

  1. Čudi me da jedno transportno preduzeće napravi autobusku stanicu pre 40 god a da grad ne učestvuje u tome pa nisu je oni napravili samo za njih i njihove autobuse to samo ima u zemlji Srbiji i sad je kao otkupljuju koliko se samo pojedinci tale kod te famozne prodaje kod naroda to više ne pije vodu kao i kod izgradnje Lidla u Kv hoće pojedini čelnici da zarade bez motike pa nije Lidl seljačka zadruga pa da im tražite 300 000 e za kao državno zemljište dok druge opštine poklanjaju da bi se narod zapošljavao ovi eksperti hoće da vajde

  2. Kraljevačka autobuska stanica je “zona sumraka”, u smislu higijene, stanja… Mada verujem, da će da joj ostane sinonim zone sumraka ali u nekom drugom pogledu ..

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *