Hram Svetog Save: Psihološka podrška porodicama zavisnika

Porodice koje među članovima imaju zavisnike od alkohola ili narkotika mogu se do 15. septembra prijaviti za besplatan program psihološke podrške

            Pri Hramu Svetog Save u Kraljevu krajem septembra počeće besplatan program grupne psihološke podrške porodicama zavisnika od alkohola ili droge, koji će voditi psiholog Miloš Blagojević. Za ovaj program se mogu prijaviti oni kojima je takva vrsta pomoći potrebna, bez obzira kojoj parohiji pripadaju. Starešina Hrama protojerej Radoja Sando kaže da  su narkomanija i alkoholizam sve veći problem:

            – Nama kao sveštenicima obraća se značajan broj parohijana koji u porodici imaju alkoholičare ili narkomane i u želji da im pomognemo organizovaćemo ovaj program. Odvijaće se u našim prostorijama i za korisnike će biti besplatan. Javljaju se ljudi koji su svesni problema, ali nažalost ima mnogo onih koji ne priznaju da kao porodica imaju problem. Program će voditi stručna osoba, psiholog Miloš Blagojević, a mi ćemo biti duhovna podrška.

            U razgovoru sa Milošem Blagojevićem saznajemo da je ovaj program prvenstveno za porodice zavisnika, a ne i za same zavisnike, jer su za rad sa njima potrebni posebni uslovi.

Miloš Blagojević, psiholog

Jedan od krajnjih ciljeva ovog programa jeste da porodica pomogne zavisniku da postane svestan problema i da počne sa lečenjem. Ako se to i ne postigne, postoji prostor u kome porodica može napredovati :

            – Prvi cilj je da najpre pomognemo porodici da se suoči sa problemom i da članovi porodice zavisnika shvate odnose među sobom. U toj borbi sa alkoholizmom ili narkomanijom članovi porodice gube snagu, dolazi do umaranja, prezasićenja i do mnoštva negativnih emocija. Znamo da često porodica nesvesno, neadekvatnim reagovanjem, potiskuje svog člana ka zavisnosti. Cilj je da porodice ojačaju, ali i da članovi porodice nauče nove, zdrave obrasce ponašanja. Ne mogu očekivati drugačiji rezultat ako se uvek isto ponašaju. Za to je potrebna promena uverenja, sve su to bolni i teški koraci i iskustvo je pokazalo da je rad u grupi stimulativan.

            Miloš Blagojević nam pojašnjava da će raditi po programu rehabilitacionog centra „Zebra“, koji u Rusiji već dugo i vrlo uspešno vodi Jekaterina Savina. To je u Rusiji jedan od najuspešnijih centara za lečenje bolesti zavisnosti. Kaže da će kombinovati znanja iz više psihoterapijskih pravaca (geštalt, kognitivno-bihejvioralna, sistemska porodična terapija), a da je najvažnija – pravoslavna psihoterapija. U osnovi je tzv. „Minesota model 12 koraka“.

Zainteresovani mogu da se jave Milošu Blagojeviću do 15. septembra na telefon 060 66 255 77 posle 16 časova.

On zahvaljuje na blagoslovu vladici Justinu i starešini hrama Radoju Sandu na poverenju i podršci.

Minesota model 12 koraka“ proistekao je iz „Programa 12 koraka Anonimnih alkoholičara“, koji je nastao krajem tridesetih godina prošlog veka i čije je polazište da „kao  alkoholičar  patiš  od  bolesti  koju  samo  duhovno  iskustvo  može  pobediti“. U jednom pismu i Karl Gustav Jung piše: „Jedini lek za alkoholizam je spiritualna sila koja je jača od samog alkohola (spiritusa)“.

R. Vesković

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *