Lepa vest za meštane Gokčanice i zaselaka

Ako se zakonska procedura bude odvijala po planu, u drugoj polovini oktobra trebalo bi ponovo da bude otvoreno izdvojeno odeljenje ušćanske škole u Gokčanici. U peti razred ići će, doduše, samo jedna učenica, ali i to uliva nadu

Na prošlonedeljnoj sednici Gradskog veća usvojen je Predlog odluke o mreži osnovnih škola na teritoriji Kraljeva, u kojoj će adrese škola, uglavnom seoskih, biti usklađene sa stvarnim stanjem, a naznačajnija izmena je vraćanje u mrežu škola izdvojenog odeljenja u Gokčanici. Ovaj predlog naći će se na narednoj sednici Skupštine grada, koja bi trebalo da bude održana do 22. septembra, ali verujemo da će odbornici jednoglasno podržati ponovno otvaranje škole u Međurečju, delu Gokčanice.

Osnovna škola u Gokčanici, od 1970. osmorazredno izdvojeno odeljenje OŠ „Milun Ivanović“ iz Ušća, prestala je da radi 2019. godine, jer više nije bilo đaka.

O tome čitajte više u tekstu Ukidaju se odeljenja škola u Gokčanici i Borovu

Jedna od najstarijih škola na području Kraljeva, otvorena još 1875. godine, tada je zamrla, pa je i izbrisana iz mreže osnovnih škola. Sada će se to promeniti.

Doduše, za početak će imati samo jednog đaka, učenicu petog razreda iz sela Predole, ali će joj se za dve godine pridružiti i mlađi brat, koji je sada treći razred odeljenja u Predolu.

Škola u Ušću je udaljena 16 kilometara, od čega šest kilometara u jednom smeru treba prepešačiti kroz šumu i klisuru.

Na osnovu molbe roditelja zvaničnu inicijativu je podnela matična OŠ „Milun Ivanović“ iz Ušća, a direktorka Silvana Vasić za portal KRUG kaže:

Stavićemo na raspolaganje sve resurse – za dobrobit deteta i celog kraja. Školski objekat smo sve vreme održavali i u dobrom je stanju. Odlazak nastavnika na časove neće biti problem, naša škola ima još nekoliko udaljenih izdvojenih odeljenja i imamo iskustva u organizovanju nastave. Škola u Gokčanici ima i stambeni prostor u selu, tako da ćemo i to aktivirati ako porodici bude trebalo u zimskim mesecima – kaže direktorka Silvana Vasić, a nas raduje spremnost da se izađe u susret potrebama dece iz udaljenih sela.

Devojčica iz Predola sada je u peti razred pošla u matičnu školu u Ušću i direktorka kaže da to za sada funkcioniše, jer je lepo vreme, a i školska godina je tek počela. U dogovoru sa njenim ocem iznađeno je ovo rešenje, kaže direktorka, tim pre što će se devojčici u dogledno vreme pridružiti brat, a i u selu Borovo raste jedan predškolac.

Verujem da će mnogi pomisliti „Zar je isplativo otvarati školu za jednog đaka“, ali između svega ostalog – i takva logika je ispraznila naša sela. A da biste detetu obezbedili prevoz, trebalo bi najpre da postoji pristojan put do kuće.

R. Vesković   

U nadi da će takvih radosnih dana biti i ubuduće, Vašoj pažnji preporučujemo i tekst  Veoma srećan Savindan u Gokčanici  

1 komentar za naslov “Lepa vest za meštane Gokčanice i zaselaka

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *