Sada i zvanično: Sanacija prvih 5km puta Studenica – Rudno!

Portal KRUG dobio je potvrdu od JP Putevi Srbije da je „za ovu građevinsku sezonu planirano da se uradi 5 kilometara puta“. Ovaj put je od vitalne važnosti za žitelje desetak sela u studeničkom i rudnjanskom kraju, za decu koja putuju u školu i za razvoj turizma

            Ima, bogme, dva meseca kako sa Rudna i iz Studenice od meštana, naših drugara i saradnika, stižu glasi kako se, najpre, „javljaju iz Puteva Srbije i  raspituju o putu Studenica – Rudno i o projektu…“, a zatim i da „dolaze, traže da se obezbedi prostor za mašine“. Pa još kad nam se sa sličnim vestima u petak javio i predsednik MZ Studenica Dragan  Jevremović, zaključismo da je vreme da se zvanično raspitamo „tamo gde treba“, u JP „Putevi Srbije“.

Put Studenica – Rudno na Google mapi

            Odgovor je stigao danas i verujem da će obradovati meštane studeničkog, rudnjanskog i ušćanskog kraja, ali i sve nas posetioce i turiste. JP Putevi Srbije navode da je „za ovu građevinsku sezonu planirano da se uradi 5 kilometara puta“. To će obuhvatiti 2 kilometra iz pravca Rudna i most na reci Brevini i 3 kilometra iz pravca Studenice.

Odgovor Službe za informisanje JP Putevi Srbije na pitanja koja je portal KRUG prosledio u petak, 10. septembra

U dopisu se još navodi da su u toku pripremne radnje, koje obuhvataju i „izradu predračuna radova prema cenovniku JP Putevi Srbije, prema projektu koji je uradio grad Kraljevo“. Dodaje se i da će radovi na putu obuhvatiti i sanaciju „otcepljenja“, odnosno odrona koji se nalazi na polovini puta Studenica – Rudno.

Iz svega ovoga zaključujemo da bi do kraja godine trebalo da bude završeno ovih pet kilometara puta i most preko reke Brevine. I nadamo se da će sledeće godine biti urađeno i preostalih 10-11 kilometara puta, koji je od vitalnog značaja za meštane desetak sela na Rudnjanskoj visoravni i u studeničkom kraju.

Zašto je važan put Studenica Rudno?

Deo puta Studenica – Rudno

            Put Studenica – Rudno je makadamski, dug je oko 16 kilometara, savladava veliku visinsku razliku, ima serpentine. Oduvek sam se divila deci sa Rudna koja od 4. do 8. razreda pohađaju OŠ „Stefan Nemanja“ u Studenici, a i vozaču autobusa koji ih vozi, kako smeju tuda da idu po vejavici, smetovima, pljuskovima, olujama. Dakle, prvenstveno školarcima i njihovim roditeljima je važno da ovaj put bude što bezbedniji. Jedan od roditelja je Dragoljub Šekler, sa kojim smo danas o tome razgovarali:

            – Kako da nam neće značiti asfaltiranje puta do Studenice! Prvo što će biti bezbednije, što će zimi put moći lakše da se čisti, a i deca će kraće putovati. Tih 16 kilometara sada putuju skoro sat vremena. Asfaltiranim putem ići će brže, što znači da će ujutru moći kasnije da krenu u školu i iz nje da ranije stignu kući.

            Dragoljub ističe da je važno je da se asfaltira ovaj put i zbog svih odraslih žitelja Rudnjanske visoravni, jer put do Kraljeva skraćuje za 25 kilometara, znači u oba smera čak za 50-ak kilometara!

Za meštane mnogih sela iznad Studenice ovaj put je od vitalnog značaja

            Radost ne krije i Dragan Jevremović, predsednik MZ Studenica i kaže da je ovo najvažnija investicija u njihovom kraju:

            – Baš me je obradovalo da ste dobili potvrdu od JP Puteva Srbije. Ovaj put je od vitalnog interesa za meštane studeničkih sela Dolac, Vrh, Reka, Vranjevo, Palež… Mnogo sela gravitira ka tom putu, lakše će stizati i do Studenice, i do Ušća i Kraljeva. Da ne govorimo o tome koliko će značiti za bezbedniji i brži prevoz dece.

            Osim za komforniji život seljana, ovaj put ima i simbolični značaj, jer će spojiti dve svetinje – manastire Studenicu i Gradac. Važan je i za razvoj turizma i uvereni smo da će dovesti još više ljudi u seoska domaćinstva na Rudnu. Turista koji boravi na Rudnu, ako je prosečan vozač ili ako ima kvalitetnu nisku limuzinu, da bi video Studenicu i Savinu isposnicu, silazio je sa Rudna u Brvenik, pa odatle do Ušća, pa do Studenice… čitavih, kaže Google, 56,4 kilometara! Kada bude u potpunosti asfaltiran put, do Studenice, udobno ‘e stizati 40 km kraćim putem! Uostalom, šta dobar put znači za ovaj kraj već postoji dokaz – seoski turizam na Rudnu je ozbiljnije počeo da se razvija tek kada je asfaltiran pravac Brvenik – Rudno.

            Naši sagovornici, Dragoljub Šekler sa Rudna i Dragan Jevremović iz Studenice uvereni su da će već naredne godine biti asfaltirano i preostalih 10 kilometara puta, a mi ih podržavamo svojim nadanjima u takav ishod.

R.Vesković

Za fotografije sa terena zahvaljujemo Dragoljubu Šekleru

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *