Šta se događa sa mostom u Grdici?

Preduzeće GP „Nikolić“ ove nedelje je počelo sanaciju mosta koji iz Grdice vodi ka Oplanićima i očekuje se da će posao biti završen za mesec i po dana. Počeli su i radovi na mostovima u Mrsaću, Miločaju i Čukojevcu, stradalim još u poplavama 2019. godine         

            Meštani Oplanića verovatno su odahnuli kada su u ponedeljak videli radnike i mašine GP „Nikolić“, kraljevačkog preduzeća koje je na tenderu dobilo posao rekonstrukcije mosta na Zapadnoj Moravi, preko koga vodi najkraći put do grada. Sanacija oštećenog mosta odvijaće se u nekoliko faza, koje nam objašnjava građevinski inženjer Slobodan Borovićanin iz GP „Nikolić“, odgovoran za izvođenje radova:

            – Naš prvi zadatak je podizanje konstrukcije mosta, koja je ulegla, i vraćanje u prvobitno stanje. Za to ćemo koristiti hidraulične prese. Nakon toga potrebno je ugraditi novi potporni stub, a zatim sledi ojačavanje grede koja nosi konstrukciju. Sada su u toku pripremni radovi za ove zahtevne zahvate. Paralelno smo sa leve obale Zapadne Morave počeli i zasipanje dela rečnog korita da bismo obezbedili prilaz mašinama koje će raditi na postavljanju novog stuba namesto oštećenog, koji je u sred rečnog toka.

            Borovićanin kaže da je izvođenje radova počelo ovih dana zbog povoljnog vodostaja Zapadne Morave i da će od vodostaja znatno zavisiti tempo kojim će radovi odmicati. Prema sadašnjim prognozama, most bi trebalo da bude završen za mesec i po dana:

            – Nekad je lakše napraviti potpuno novi objekat, nego sanirati oštećeni, jer je svaka sanacija priča za sebe. U ovom slučaju najveći izazov će biti podiznje konstrukcije. I ranije smo radili ovakvu vrstu posla tako da imamo iskustva – kaže inženjer Borovićanin.

            U budžetu Kraljeva za rekonstrukciju mosta u Grdici predviđeno je 17 miliona dinara. Most su prošlog leta oštetile velike naslage drvnog i ostalog otpada koje su se zaglavile i pritiskale noseće stubove, od kojih su neki na kraju popustili. Most je početkom avgusta 2020. zabranjen za upotrebu, pa meštani sela na levoj obali Zapadne Morave od tada do grada putuju nekim od obilaznih puteva, oko pet kilometara dužim od onog koji vodi preko ovog mosta.

            Direktor JP za uređivanje građevinskog zemljišta Kraljevo Aleksandar Nestorović kaže da je ove sedmice počela i popravka mostova u Mrsaću, Miločaju i Čukojevcu, oštećenih u poplavama još pre dve godine. Ovaj posao preuzeli su svojevremeno „Putevi Srbije“, a prema rečima Nestorovića, na sanaciju čeka još pet mostova na seoskom području. Završeni su mostovi u Vrdilima i Sirči.

R.Vesković

Fotografije: S.Borovićanin, GP „Nikolić“

1 komentar za naslov “Šta se događa sa mostom u Grdici?

  1. Ovo je most u Oplanićima, Gradica je nastala kad je pao reke Morave pa su se naselili u korito reke..

Comments are closed.