Rukometni klub „Sloga“ iz Kraljeva, nažalost, gasi svoj prvi tim

Za klub koji ima sve igrače rođene u Kraljevu i igrali su bez dinara nadoknade, iz gradskog budžeta ove godine izdvojeno je gotovo duplo manje novca nego prethodne, pa će RK „Sloga“ nastaviti da postoji samo kroz rad sa pionirima

Iz uprave kraljevačkog prvoligaša saopšteno je da se seniorski tim Rukometnog kluba (RK) „Sloga”, nakon sedam godina kontinuiranog rada, povlači iz takmičarskog programa za narednu sezonu.

Ovu ekipu nisu zaobilazili organizacioni i materijalni problemi. Entuzijazam istinskih sportista i ljubitelja rukometne igre, činio je probleme rešivim. Ipak, drastično smanjivanje budžeta za narednu sezonu, udarac je koji klub nije izdržao.

Predsednik RK „Sloga” Vladan Kostić pojašnjava za portal Krug da su prvi ozbiljni problemi za klub nastali u avgustu prošle godine pred početak sezone.

Tada su nam ukinuti svi slobodni termini za treninge u novoj Hali sportova u Ribnici. Nakon dugih pregovora sa članovima Komisije za sport grada Kraljeva, dva meseca kasnije dobijamo neupotrebljive termine u večernjim satima, tačnije od 22 časa. Tako smo celu prošlu sezonu odigrali bez treninga, što je u savremenom sportu gotovo nezamislivo. Uprkos svemu, bili smo spremni da i narednu takmičarsku godinu odigramo uz postojeće uslove rada koji su nam, u međuvremenu, dodatno pogoršani – ističe naš sagovornik.

Nakon ovogodišnje raspodele sredstava sportskim klubovima, u upravi RK „Sloga” saznali su da im je budžet za narednu sezonu drastično smanjen, a slobodni termini za odrađivanje treninga smešteni u ponoćne sate.

Sa 1,2 miliona dinara kojima smo raspolagali u protekloj sezoni, naš budžet se za narednu sveo na 700 hiljada dinara. Od Sportskog saveza Kraljeva dobili smo nagoveštaj da bi rebalansom budžeta stvari mogle da se poprave, međutim, obećanje je ostalo neispunjeno. Posebno je upečatljiva činjenica da smo mi jedini klub u Kraljevu kojem je budžet smanjen i to u godini kada su budžeti ostalim sportskim udruženjima značajno uvećani, dok su nam dodeljeni termini za treninge i dalje ostali neupotrebljivi – pojašnjava Kostić.

Klub je i tokom prošle sezone, uz brojne poteškoće, sastavio tim za takmičenje, ali nakon ovogodišnjeg „rezanja” budžeta izgubljene su sve nade da bi slična situacija mogla da se ponovi i u narednoj sezoni. Tokom prošlogodišnjeg letnjeg perioda iz RK „Sloga“ u dve ekipe „Metalca” otišlo je čak 18 igrača.

– Tada su nam se javili bivši igrači, među njima je bilo i studenata sa privremenim boravkom u drugim gradovima. Uspeli smo da sastavimo tim koji su činili isključivo igrači rođeni u Kraljevu. Igrali su bez nadoknade, nisu odrađivali treninge, pa su ih povrede često sputavale da daju svoj maksimum. Na utakmice smo putovali koristeći sopstvene automobile. Gostujući u 11 gradova Srbije prevalili 2.400 kilometara. U takvim, nemogućim uslovima, nastupajući u Prvoj ligi Srbije – Zapad, koja je po kvalitetu takmičenja svrstana na treće mesto u zemlji, ostvarili smo učinak od devet pobeda, dvanaest poraza i jednog remija. Očekivali smo neku vrstu nagrade od nadležnih za sport u gradu. Umesto očekivanog, stavljeni smo u podređeni položaj u odnosu na druge klubove – kaže Kostić.

Prema njegovim rečima „Slogi“ je sada ostala grupa od 30 dečaka pionirskog uzrasta od kojih će u narednoj sezoni sastaviti ekipu. Kroz taj tim ovaj klub će nastaviti da postoji u nadi da će doći vreme u kojem će moći da „ožive” i seniore.

    Aleksandar Raković