Šećerna bolest – ne samo glikemija

Cilj Simpozijuma čiji domaćin je „Merkur” iz Vrnjačke Banje je da se dijabetes kao oboljenje sagleda na multidisciplinaran i sveobuhvatan način

Ovog vikenda Specijalna bolnica “Merkur” u Vrnjačkoj Banji domaćin je Nacionalnog simpozijuma „Šećerna bolest 2023: ne samo glikemija!”. Eminentni stručnjaci iz oblasti dijabetologije, održaće do nedelje niz predavanja o najnovijim saznanjima o dijabetesu. Simpozijum koji ima više od 300 učesnika okupio je lekare opšte prakse, interniste, endokrinologe, farmaceute, biohemičare, medicinske sestre i tehničare.

Cilj simpozijuma je da se dijabetes kao oboljenje sagleda na multidisciplinaran i sveobuhvatan način. Glavni predavač je akademik prof. dr Nebojša M. Lalić, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu. Učestvuju i drugi eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva – ističe referent prodaje u SB “Merkur’’Bojana Beljić.

Bojana Beljić

Tim lekara Merkura, kao Nacionalnog edukacionog centra za dijabetes i vodeće ustanove kada je ova bolest u pitanju, biće uključen u predavanja na teme edukacije, prevencije i terapije dijabetesa. Ono po čemu se Merkur razlikuje od ostalih rehabilitacionih centara jeste lečenje šečerne bolesti. U Merkuru od 1976. godine postoji endokrinološko odeljenje za obolele od šečerne bolesti.

Sve ove godine posebna pažnja je pridavana usavršavanju medicinskog kadra i stvoren je veliki multidisciplinarni tim lekara, sestara i terapeuta koji su i snaga Merkura. Zahvaljujući tome, od 2008. godine, od strane RFZO Merkur je prepoznat kao ustanova koja može da bude centar za edukaciju obolelih od šećerne bolesti, a u cilju prevencije komplikacija. Svi pacijenti stariji od 18 godina koji su na insulinskoj terapiji mogu jednom u četiri godine, 10 dana o trošku Fonda da budu u Merkuru na programu edukacije – podseća Beljić.

Dragan Ivanović