Simpozijum o dijabetesu okupio više od 200 lekara

Ovo kompleksno oboljenje, nažalost, tokom godina napada sve vitalne organe

Dijabetesu, najčešćoj metaboličkoj bolesti današnjice, bio je posvećen sedmi po redu Nacionalni simpozijum „Šećerna bolest 2023: ne samo glikemija!”, koji je, u organizacijі Specijalne bolnice „Merkur“ održan u kongresnoj sali zgrade Termomineralnog kupatila u Vrnjačkoj Banji.

Dr Dejan Stanojević, direktor „Merkura“ podsetio je da se ova specijalna bolnica od ostalih rehabilitacionih centara razlikuje upravo po lečenju dijabetesa, jer još od 1976. godine u „Merkuru” postoji endokrinološko odeljenje za obolele od šećerne bolesti.

Kroz sve ove godine posebnu pažnju smo pridavali usavršavanju medicinskog kadra i stvorili smo veliki multidisciplinarni tim lekara, sestara, terapeuta, koji su snaga ove ustanove. Zahvaljujući tome smo 2008. godine od strane RFZO prepoznati kao ustanova koja može da bude centar za edukaciju obolelih od šecerne bolesti, a u cilju prevencije komplikacija. Od tada – svi pacijenti stariji od 18 godina koji su na insulinskoj terapiji mogu jednom u četiri godine, 10 dana o trošku Fonda da budu kod nas u programu edukacije.

On je dodao da istraživanja dijabetesa, posebno terapije za ovi bolest, napreduju krupnim koracima poslednjih godina.

Akademik prof. dr Nebojša M. Lalić, predsednik Republičke komisije za dijabetes, otvorio je simpozijum, koji je ove godine okupio 200 lekara:

Ovaj skup na kome se razmenjuju najnoviji trendovi o tretmanu dijabetesa, na naše veliko zadovoljstvo već je postao tradicija u Merkuru i Vrnjačkoj Banji i na naše zadovoljstvo održava se u centru Srbije gde se sprovodi edukacija obolelih od dijabetesa.

Profesor Lalić je održao predavanje na temu „Terapija dijabetesa tipa dva: novi ciljevi i nove terapijske mogućnosti”. Predavanja su držali i profesori iz svih referentnih univerzitetskih centara Srbije: Novog Sada, Kragujevca i Niša.

Tim lekara Merkura, kao Nacionalnog edukacionog centra za dijabetes i vodeće ustanove kada je ova bolest u pitanju, bio je aktivno uključen u predavanja na teme edukacije, prevencije i terapije dijabetesa.

Prim dr Danijela Karamarković I dr Vladan Miodragović, bili su predavači na panelu sa temom „Nutritivna medicinska terapija i fizička aktivnost u Specijalnoj bolnici Merkur: praktični aspekti”.

Dijabetes je kompleksno oboljenje koje tokom godina napada sve vitalne organe. Zato su ciljevi trodnevnog nacionalnog simpozijuma o dijabetesu bili da se ova bolest sagleda multidisciplinarno, kao i da se prezentuju najnoviji trendovi u terapiji ove bolesti.

      Dragan Ivanović