Mihajlo Miki Vuković: Maestro košarke počivaće u svom kraju (VIDEO)

Nakon što je u januaru ove godine proslavljeni košarkaški trener preminuo u Valensiji u kojoj je živeo godinama, urna sa njegovim posmrtnim ostacima dopremljena je u Kraljevo, gde je održana komemorativna sednice

Mihajlo Miki Vuković bio je pravi primer patriote, pedagoga i promotera pravih sportskih vrednosti i uvek je isticao svoje poreklo i grad Kraljevo u kojem je započeo sportsku karijeru. Ove reči sa komemoracije, samo su deo pohvala koje su o liku i delu Mikija Vukovića rođenog u Miločaju, izgovorene prilikom poslednjeg oproštaja građana Kraljeva od njega. Komemoraciju su organizovali lokalna samouprava i Sportski savez Kraljeva. Iz daleke Valensije u kojoj je Miki Vuković preminuo pre šest meseci,  stigli su njegova supruga, sinovi i unuke.

Porodica Mihajla Mikija Vikovića na komemoraciji u Kraljevu

Oče, bio si tihi stvaralac, žestoki borac, rođeni pobednik… miran, skroman, pošten, srdačan, pristupačan, a veliki autoritet… jednostavan, a veliki. Počivaj u miru, Miki Maestro, zauvek i večno – emotivno se, ovim rečima, od svog oca oprostio Mikijev sin Dejan.

Pogledajte video zapis sa današnje komemoracije:

On je istakao da je njegov otac uvek bio ponosan na Kraljevo, da je bio legenda za života, a onda i – otišao u legendu.

Prijatelj i saradnik Mihajla Vukovića, nekadašnji košarkaš, sudija i delegat Dragan Savić, podsetio je da je čoveka koji je u Valensiji imao titulu „košarkaškog Boga“, imao blistavu sportsku karijeru, tokom koje je nanizao brojne klupske i reprezentativne uspehe, osvojivši više od 30 osvojenih titula i medalja, u zemlji i u inostranstvu.

Uvek je bio spreman da bogato iskustvo i veliko znanje podeli sa onima koji imaju želju da sa njim sarađuju. Mladim generacijama je pravi primer kako se bavljenjem sportom i negovanjem sportskih vrednosti postaje uspešan sportski stručnjak i čovek –  ocenio je Savić.

Na skupu je govorila i Mara Lakić, direktorka KK Jedinstvo iz Tuzle, sa kojim je, kao igračica, 1989. godine osvojila Kup šampiona Evrope, pod trenerskim vođstvom Mikija Vukovića.

Miki nam je bio otac, pedagog, meni je bio drugi otac… Čovek koji je sve ono što je dobro u Kraljevu, što je naučio i poneo od kuće, preneo nama u Tuzli. Zahvaljujem majci koja ga je rodila, zahvaljujem Kraljevčanima koji imaju takvu dušu. Uvek nas je učio pravim vrednostima, da nikad ne zaboravimo odakle potičemo, ko nas je rodio, ko nas je vaspitao. Miki Vuković nikada nije zaboravio svoj radni kraj. Ipak, kako je vaš Kraljevčanin, tako je i naš Tuzlak. Hvala sudbini koja ga je dovela u Tuzlu. Da njega nije bilo, Jedinstvo sigurno nikada ne bi bilo onakvo kakvo je on napravio – da osvoji sve te titule i bude prvak Evrope. Neka je našem treneru  laka zemlja i večna slava – kazala je Mara Lakić.

I gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je, govoreći o Vukoviću, u znak zahvalnosti čoveku koji je ime Kraljeva promovisao širom sveta, podsetio na njegovu bogatu sportsku karijeru. Miki Vuković  je igračku karijeru počeo u kraljevačkoj Slogi i već sa 15 godina zaigrao za prvi tim belih. Studije započete u Beogradu nastavio je u Tuzli, kao i igračku karijeru. Kao veoma mlad, započeo je jednu novu, potpuno drugačiju, trenersku karijeru, i, kako je istakao Terzić, u njoj osvojio sve što se osvojiti može.

Miki Vuković je bio potpuna ličnost, i na porodičnom i na sportskom i na obrazovnom planu. Kraljevo takvog čoveka nikada ne treba da zaboravi! On se nije dokazao samo u ženskoj, već i u muškoj košarci, a njegova košarkaška karijera u klupskim dresovima bila je dopunjena i pobedama u reprezentativnom dresu. Radio je kao pedagog, otkrio Raziju Mujanović, koja je iz Ratkovića došla u Tuzlu i postala jedna od najboljih igračica u istoriji ženske košarke. Miki Vuković nikada nije zapostavio obrazovanje. Završio je fakultet, a i njegovi sinovi Dejan i Igor nastavljaju da se bave sportom kao treneri, jedan u košarci a drugi u tenisu – kazao je Terzić.

Grad Kraljevo, najavio je, zajedno sa Sportskim savezom Kraljeva, planira osnivanje muzeja kraljevačkog sport u kojem će posebno mesto biti izdvojeno za Mihajla Mikija Vukovića.

Urna sa posmrtnim ostacima Mikija Vukovića biće položena u porodičnu grobnicu u prisustvu njegovih najbližih u petak 23. jula.

M. M. D.