Šta sve podrazumeva popuštanje epidemioloških mera? (VIDEO)

Produžava se vreme rada ugostiteljskih objekata, na kongresnim skupovima ubuduće do 200 ljudi, ali – hoće li već tokom juna moći da se organizuju veća slavlja i mature?

Na današnjoj sednici Republičkog kriznog štaba doneta je odluka o dodatnom popuštanju epidemioloških mera. Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštila je posle sednice Kriznog štaba da će ugostiteljski objekti OD SUTRA moći da rade svakog dana do ponoći, i u otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Poslednje bioskopske projekcije mogu da počnu u 23 sata, a do tada mogu da rade i njihove blagajne.

Prema ovom pojašnjenju, trafike i kiosci moći će da rade 24 časa, dok će poslovni i naučni kongresi u zatvorenom prostoru moći da okupe maksimalno 200 osoba (raniji maksimum bio je 100 osoba).

Na pitanje o mogućnostima organizovanja veselja i matura, Kisisć Tepavčević rekla je da će i to sigurno biti razmatrano u narednom periodu, jer je sve bolja epidemiološka situacija i sve veći broj zahteva za takvom vrstom okupljanja:

Ako matura bude u školama, u kontrolisanim uslovima, onda verovatno – da, ali ne mogu u potpunosti da kažem odgovor na to pitanje, jer ipak ima razlike kad je u pitanju neki kongres i kad su u pitanju takve proslave.

Prema rečima Kisić Tepavčević – ukida se besplatan PCR za građane koji putuju u Nemačku.

Pogledajte celokupno njeno obraćanje:

PREPORUKA VAKCINE FAJZER I ZA DECU OD 12 DO 15 GODINA?

Darija Kisić Tepavčević najavila je da će narednih nedelja i u Srbiji biti doneta odluka o preporuci za vakcinaciju dece starosti od 12 do 15 godina isključivo Fajzerovom vakcinom. Kako je pojasnila: istraživanja vakcina prvo se obavljaju na zdravim punoletnim osobama i da je pisalo da još nisu rađena na maloletnicima, trudnicama i porodiljama, a ne i da su zabranjene za tu populaciju.

Kada se vakcina pokazala efikasnom i bezbednom u populaciji punoletnih zdravih građana, počela su da se rade i ova ispitivanja, prvo na starijima od 16 godina, a sada i na 12 do 15 godina.

I ONI KOJI SE VAKCINIŠU U NAREDNIH 7 DANA MOGU DA RAČUNAJU NA 3.000 DINARA

Što se tiče pomoći od 3.000 dinara, na nju će moći da računaju i svi državljani Srbije stariji od 16 godina koji se prijave za vakcinaciju do večeras u ponoć preko portala eUprava, vakcinišu u narednih sedam dana i prijave za tu pomoć do 15. juna (prijave počinju noćas u ponoć). O prijavi za pomoć od 3.000 dinara više čitajte u današnjem tekstu KAKO DO 3.000 DINARA ZA VAKCINISANE?

M. M. D.