Svi uspesi Pavla Zdravkovića

Dug je spisak sportskih nagrada koje je, uz veliki broj rezultatskih i klupskih priznanja, za poslednjih 14 godina osvojio ovaj mladi Kraljevčanin

Pavle Zdravković iz Kraljeva, trenutno je prvi na rang-listi najboljih kajakaša i kanuista Evrope u disciplini kanu jednosed, a drugi u disciplini kanu dvosed (sa Zoranom Krumovim). Zdravković je član Kajak kanu kluba „Medicinar“, osnovanog pre 12 godina u Nišu, a prošle godine je prebačen u Kraljevo i promenio je upravu. Zdravkovića, koji je i reprezentativac Srbije u ovom sportu, primili su u gradskoj kući u Kraljevu gradonačelnik dr Predrag Terzić i njegov pomoćnik za sport Milošem Simović. 

Pavle danas ima 27 godina, a prvu nagradu, kao trinaestogodišnjak dobio je 2009. kao Najbolji sportista pionir grada Kraljeva. Tri godine kasnije dobio je Priznanja Kajakaškog saveza Srbije u kategoriji kadeta za postignute rezultate u slalomu i spustu, a onda i za postignute rezultate u slalomu i spustu kod juniora. Priznaje perspektivni sportista dobio je 2013. godine kao perspektivni sportista, a pre tri godine u svojoj disciplini izabran je za Najboljeg sportistu grada Kraljeva.

Od početka ove godine, Pavle je, osim pomenutih nagrada osvojio i četvrto mesto na međunarodnom Ikas slalomu u Skoplju, drugo mesto na drugom Evropskom kupu u Sloveniji u kanu dvosedu sa Zoranom Krumovim, peto mesto na drugom Evropskom kupu u Sloveniji u kanu jednosedu, a kao jedini finalista iz reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu u Skoplju, zauzeo je osmo mesto.

Falilo mi je 65 stotinki za medalju. Bio sam i u Kampu talenata pod pokroviteljstvom Svetske kajakaške reprezentacije na Svetskom prvenstvu u sprintu, ali sam slomio veslo u toku trke i nisam završio vožnju – pojasnio je Pavle.

Pavle je pripadnik Žandarmerije, pa nije propustio priliku da se, osim predstavnicima gradskih vlasti, zahvali i kolegama i pretpostavljenima na čiju podršku uvek može da računa.   

Pokušavam maksimalno da iskoristim uslove za vežbanje koji su mi dostupni. Kajakaškom sportu u Kraljevu nedostaje neka „divlja staza“ na kojoj bi treninzi bili adekvatniji i predstavljali mogućnost za ostvarenje još boljih rezultata. Buk Grmčić jeste dobar za trening, ali za neki viši nivo trebalo bi da se adaptira – smatra Pavle.

Kajak kanu klub „Medicinar“ trenutno je najbolji klub u državi na divljim vodama po rezultatima. Broj članova raste zbog zainteresovanosti mladih za ovaj sport, a trenutno klub ima 30 članova.

Na pitanje koliko je ovaj sport skup i kako se snalaze bez neke veće konkretne pomoći (ove godine iz gradskog budžeta klub je dobio samo 100.000 dinara), Zdravković kaže da se „snalaze“:

Idemo zajedno na takmičenja, delimo troškove puta. Postoji podrška reprezentaciji za evropska i svetska prvenstva, ali ne i za ostala takmičenja, a zahteva se konstantno učešće na takmičenjima da bi se ostalo na vrhunskom nivou.

Gradonačelnik Kraljeva pohvalio je uspehe Zdravkovića, ocenjujući da ovaj mladi sportista dostojno reprezentuje svoj grad na takmičenjima na kojima učestvuje.

On je, ne jedan od najboljih, već prvi na listi kanuista koji voze jednosed u čitavoj Evropi. Nadam se da će i u budućnosti donositi medalje u naš grad. Razgovarali smo danas i o o mogućnosti da grad dodatno pomogne Kajak kanu klub „Medicinar“ – naveo je Terzić.

On je podsetio da će Kraljevo tokom predstojećeg vikenda biti domaćin najvećeg sportskog događaj u svojoj istoriji – Balkanskog atletskog šampionatai ugostiti takmičare iz više od 20 država.

     M. M. D.