Tribina ProGlasa u Kraljevu: „Želimo da na izbore izađe što više ljudi“

Naša vizija je društvo vladavine prava u kojem su svi jednaki i da budemo korektiv i svake naredne vlasti, poručili su govornici

Četvoro pokretača Inicijative ProGlas razgovaralo je sinoć o idejama i ciljevima oko kojih su se okupili sa građanima Kraljeva na tribini u maloj sali hotela „Turist“ koja nije mogla da primi sve zainteresovane.

Novinarka Biljana Stepanović, urednica „Nove ekonomije“ poručila je da „svi imamo pravo da govorimo i pitamo“:

U demokratskoj zemlji svi imaju pravo da odlučuju o svom životu. Osnovno pravo je da odem i makar glasam za koga ja hoću. Makar ispred te glasačke kutije imam pravo da mislim o sebi i o svojoj porodici.

Biljana Stepanović

Stepanović je dodala da ni ona, niti bilo ko od onih koji su okupljeni oko ProGlasa nisu tu da bi govorili nekome šta treba da misli:

Ja sam tu da poređam činjenice, ali mislim da smo svi dovoljno pametni ljudi da se okrenemo sebi i da vidimo kako živimo. Da li živimo bolje, da li i mi kao građani nekih drugih država spokojno razmišljamo gde ćemo za praznike ili razmišljamo kako ćemo da platimo struju? Kroz „poklone stanovništvu“ nama se poklanja naš novac i tako nam se uzima budućnost, ali i budućnost naše dece. Za proteklih 10 godina plate u Srbiji porasle jesu porasle za 80 odsto, penzije za 40 procenata, ali su cene skočile za 140 odsto. Svako od nas zna kako mu je i treba da uzme život u svoje ruke.

Na tribini je govorio i profesor i reditelj Srdan Golubović koi je pojasnio da je deo ProGlasa postao kada je ocenio da kao društvo upadamo u letargiju.

Srdan Golubović

Osetio sam kod svojih bliskih prijatelja kako misle da njihov glas ne može da promeni ništa. Mislim da je strašno važno da glasamo i da pokušavamo da sredimo okolinu i društvo. Nijedne izbore ne treba posmatrati kao sudbonosne i presudne, jer to vodi ka političkom fatalizmu. Zbog toga nakon nekih izbora koji su izgubljeni dolazimo u situaciju razočaranja i predaje. Međutim, ovi izbori jesu strašno važni, jer bi mogli da promene krvnu sliku Srbije – kazao je Golubović.

Profesor Filip Ejdus istakao je svoje razloge zbog kojih je ušao u ProGlas:

Moramo da iskoristimo svoje pravo da glasamo dok ga imamo i posebno je važno da glasaju mladi ljudi, iako mnogi od njih sumnjaju u promene i 50 odsto njih želi da napusti zemlju. Vizija društva u kojem želimo da živimo je vizija društva vladavine prava, društva u kojem su svi građani jednaki. Zato i posle 17. decembra ProGlas treba da bude korektiv i svake naredne vlasti ako ona prenebregava javni interes.

Akademik Vladica Cvetković govorio je o „buđenju na solidarnost, dijalog, saosećanje, pristojnost“ i izneo mišljenje da zbog nedostatka upravo toga svake godine Srbiju napuštaju oni koji na to ne pristaju, a predstavljaju demokratski potencijal Srbije:

– Ima pitanja da li smo nezadovoljni što zbog medijskog mraka možemo da dopremo samo do istomišljenika, ali ja smatram da nije skroman rezultat ako barem sve istomišljenike probudimo i pozovemo, ne samo za ove, već i za sve naredne izbore. Izađite na izbore, neka se vaša volja čuje, izađite i glasajte kako želite.

ProGlas, inicijativa koja poziva građane Srbije da u što većem broju izađu na izbore 17. decembra, a koju je pokrenula grupa javnih ličnosti, saopštila je da ju je do sada potpisalo više od 167.000 gradjana, među kojima su i akademik Ljubomir Simović, ali i javne ličnosti poput Dragan Bjelogrlića, Dejana Bodiroge, Petra Pece Popovića, Anite Mančić, Gojka Božovića…

Iz ove inicijative juče je saopšteno i da su inicijativu ProGlasa podržali i akademik Matija Bećković, lider Nove demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović i predsednik POKS-a Vojislav Mihailović.  

    M. M. D.