Uz sećanje na pretke opomena da očistimo njihove spomenike (VIDEO)

Utisak čuvanja uspomene na one koji su položili živote za našu slobodu, ne odaju u korov obrasli spomenici koji su izuzetno vredan istorijski izvor, ističe istoričar Nemanja Trifunović

Dan primirja u Prvom svetskom ratu danas je obeležen i u Kraljevu, polaganjem venaca na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu.

Pogledajte VIDEO prilog:

Nemanja Trifunović, istoričar – kustos Narodnog muzeja Kraljevo, podsetio je da je 11. novembra 1918, u šumi kraj francuskog Kompjenja, u vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirije između savezničkih sila Antante i Nemačke, vodeće zemlje centralnih sila. Potpisivanje mirovnog ugovora između sila Antante i Nemačke zaključeno je, simbolično, u 11.00 časova, 11. dana, 11. meseca 1918. godine, a akt o potpisivanju konačnog mirovnog sporazuma zaključen je u Versaju 28. juna 1919. godine.

U Velikom ratu, tadašnja Kraljevina Srbija imala je više od 1.200.000 poginulih vojnika i civila, kao i onih koji su umrli u zarobljeničkim logorima u Austrougarskoj i Bugarskoj, i više od pola miliona trajnih invalid. Kraljevo i Kraljevčani dali su veliki doprinos ovom ratu, pre svega vojni obveznici Kraljeva i okoline, koji su, kao pripadnici Šumadijske divizije, položili živote na bojištima od Šapca i Cera, pa sve do Soluna.

Trifunović je dodao kako o strašnim žrtvama svedoče brojni krajputaši, spomenici palim borcima i onima koji su umrli u zarobljeništvu podignuti na seoskim grobljima širom našeg područja:

Kao istoričar koji često izlazim na teren i bavim se istraživanjem žrtava Kraljeva i kraljevačke okoline u Prvom svetskom ratu i zato bih apelovao na građane da daju mali doprinos, koji je i naš dug prema precima koji su položili živote za našu slobodu.

Trifunović je zato zamlio sve koji su u prilici da očiste spomenike u svojoj okolini, ukoliko su obrasli u korov, kako bi institucije mogle da ih uoče i pruže  adekvatnu zaštitu.

Ti natpisi su izuzetno vredan istorijski izvor istoričarima u nedostatku arhivske građe i drugih dokumenata, pa je od velike važnosti sačuvati ih od zuba vremena – poručio je ovaj mladi istoričar.

   M. M. D.