Vrnjačka Banja: U SB ’’Merkur’’ održan nacionalni simpozijum o dijabetesu

U kongresnoj sali Termomineralnog kupatila u Vrnjačkoj Banji Specijalna bolnica ‘’Merkur’’ bila je organizator nacionalnog simpozijuma pod nazivom ‘’Šećerna bolest 2021 – dijagnostika, terapija i prevencija

            Dijabetes je kompleksno oboljenje koje tokom godina napada sve vitalne organe. Zato su ciljevi dvodnevnog nacionalnog simpozijuma o dijabetesu, održanog u Vrnjačkoj Banji, bili da se ova bolest sagleda multiscilinarano, kao i da se prezentuju najnovijih trendovi u terapiji ove bolesti.

Akademik prof. dr Nebojša M. Lalić, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu i predsednik Republičke komisije za dijabetes, otvorio je ovaj stručni skup, na kome je direktno učestvovalo 60 lekara, a više od 130 onlajn. Profesor Lalić je održao dva predavanja na teme “Terapijske preporuke u tipu 2 dijabetesa 2021: kontinuirane promene” i “Prevencija tipa 2: stanje i perspektive”.

Iz ostalih referentnih Univerzitetskih centara Novi Sad, Kragujevac i Niš, predavanja su održali profesori sa Medicinskuh fakulteta. Tim lekara Merkura, kao Nacionalnog edukacionog centra za dijabetes i vodeće ustanove kada je ova bolest u pitanju, bio je aktivno uključen u predavanja na teme edukacije, prevencije i terapije dijabetesa. U ime domaćina skup je pozdravio dr Svetomir Nikolić, načelnik medicinskih službi u Specijalnoj bolnici Merkur, izrazivši zadovoljstvo što se simpozijum o dijabetesu nakon godine pauze ponovo organizuje u ovoj ustanovi. Ispred Specijalne bolnice “Merkur”, medijima se obratila Marijana Babić Prvulović, endokrinolog, izrazivši značaj ovog skupa.

SB Merkur, Vrnjačka Banja: Nacionalni simpozijum o dijabetesu

SB Merkur se od drugih RH centara u Srbiji razlikuje uptavo po lečenju šečerne bolesti. Od 1976.g u Merkuru postoji endokrinološko odeljenje za obolele od dijabetesa. Kroz sve ove godine posebna pažnja je pridavana usavršavanju medicinskog kadra i stvoren je veliki multidisciplinarni tim lekara, sestara i terapeuta, koji su i snaga Merkura. Zahvaljujući tome 2008. godine od strane Fonda zdravstvenog osiguranja Merkur je prepoznat kao ustanova koja može da bude centar za edukaciju obolelih od šećerne bolesti, a u cilju prevencije komplikacija. Tako svi pacijenti stariji od 18 godina i na insulinskoj su terapiji mogu jednom u 4 godine, 10 dana o trošku Fonda da budu u Merkuru na programu edukacije.

Simpozijum koji je organizovan prethodnih dana imao je akreditaciju, a pdržavanje su pomogli Novo Nordisk, Sanofi, Astra Zeneca, Adoc, Salvus, Inpharm i Swiss Nature.

Dragan Ivanović