Za one koji sa setom pamte Dan Republike

Plave kape, crvene marame, pionirska zakletva, svečanosti, dva neradna dana i gotovo obavezni svinjokolj, „crtice“ su po kojima se i danas mnogi sećaju šta im je nekada značio 29. novembar, koji građani Kraljeva obeležavaju kao Dan oslobođenja u II svetskom ratu

Nacionalni praznik – Dan republike, slavio se u zemljama bivše SFRJ u znak sećanja na dan proglašenja republike. Na današnji dan, 29. novembra 1943. u Jugoslaviji je ukinuta monarhija i sva prava kralja Petra II Karađorđevića. Dogodilo se to u Jajcu (Bosna i Hercegovina) na Drugom zasedanju Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ). Zasedanjem, kojem su prisustvovala 142 delegata – predstavnika naroda iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije, predsedavao je predratni predsednik Skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca doktor Ivan Ribar.

Odluke Drugog zasedanja AVNOJ-a (koji je konstituisan u zakonodavno i izvršno predstavničko telo Jugoslavije) pročitane su pred ponoć 29. novembra, pa je taj datum uzet kao datum njihovog donošenja.

Najviši izvršni i naredbodavni organ narodne vlasti bio je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije, koji je izbegličkoj Vladi i kralju Petru Drugom Karađorđeviću zabranio povratak u zemlju, a doneta je i odluka da se ne priznaju obaveze i odluke koje je u inostranstvu u ime Jugoslavije sklopila izbeglička vlada.

Na predlog slovenačke delegacije, Josip Broz Tito na Drugom zsedanju AVNOJ-a dobio je titulu “maršal Jugoslavije”.

U SFRJ današnji datum proslavljan je kao državni praznik, Dan Republike, a sa raspadom zemlje 1991. godine – prestao je da ima bilo kakav značaj u svim bivšim jugoslopvesnkim republikama, osim u Saveznoj Republici Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora), koja je Dan Republike, dan države koje više nema, obeležavala sve do 14. novembra 2002. godine, kada su poslanici Savezne skupštine doneli odluku o ukidanju obeležavanja 29. novembra.

Plave kape i crvene marame, polaganje pionirske zakletve, brojne svečanosti, dva neradna dana na kraju novembra i gotovo obavezni svinjokolj, „crtice“ su iz sećanja po kojima jugonostalgičari i danas pamte nekadašnji 29. novembar. Među onima koji su „slavili“ 29. novembar, bilo je i onih koji su duboko protiv Josipa Broza i tadašnjeg društvenog uređenja – socijalizma. Bio je to veliki praznik i za mnoge prava prilika da spreme bogatiju trpezu ili da tih dana sebi priušte putovanje, naročito kada bi se dogodilo da praznik može da se spoji sa vikendom. Mali đaci su polagali zakletvu, dobijali kape i marame i postajali pioniri. Đaci prvaci na Dan Republike postajali su „Titovi pioniri“ – a posle polaganja zakletve, dobijali su čuvene plave kape i crvene marame.

Ovaj datum danas sa razlogom slave i Kraljevčani, jer je na današnji dan Kraljevo oslobođeno u Drugom svetskom ratu.

Ovom datumu više pesama posvetila je i sarajevska grupa „Zabranjeno pušenje“, koja je priču o jednoj zemlji opevala, između ostalog, i kroz stihove „Od istorijskog AVNOJ-a do izbegličkog konvoja preko Sremske Rače“. Mi ćemo danas podsetiti na pesmu „Dan Republike“ u kojoj je „starom žao što neki misle da je život negdje drugdje,  i ne sanja se više stari san, čekaju pasoš da odu van“. I tad je, kaže pesma, bilo jasno da „svako zna da je glava samo jedna i…  pred kim pasti na koljena.“

Dan Republike tekst – Zabranjeno Pusenje

Danas je Dan Republike

i stari je popio malo.

na televiziji Lepa Brena

i stari se sjeca ratnih vremena.

Da bi danas bilo bolje,

oni su poturali svoja pleća

gazili hladne rijeke.

jeli koru s’ drveca.

Žao mu je što neki misle

da je život negdje drugdje

i ne sanja se više stari san,

čekaju pasoš da odu van.

Danas je dan, Dan Republike

I stara kaze: „Dragane, šuti,

skrati jezik, mogu te čuti!

Dan, Dan Republike

danas je dan, Dan Republike.

Danas je Dan Republike

i stari se sjeća ratnih dana.

Žao mu je što se ni klinci

visš ne igraju partizana.

Danas svako zna

da je glava samo jedna,

danas svako zna

pred kim pasti na koljena.

Danas je Dan Republike,

stari kaže: „Otvorite prozore!“

Pijan je i čini mu se

da logorske vatre u daljini gore

I stara kaže: „Jesi l’ normalan, Dragane

zatvaraj prozore, ne radi grijanje!“