Za ponos i diku: Kraljevački osnovci i srednjoškolci – osvajači nagrada na republičkim takmičenjima

Najbolji mladi matematičari, fizičari, geografi, instrumentalisti, pevači… Kraljevčani za ponos i diku sebi, porodici, školi, pa i svima nama

            U Svečanoj sali Gradske uprave danas je bilo vrlo lepo i zaista svečano. Na okupu su bili najbolji učenici iz kraljevačkih škola, oni čiji uspeh i znanje nisu upitni jer su ih dokazali odmerivši se sa najboljima iz Srbije. Bila su tu 84 osnovca i srednjoškolca iz Kraljeva koji su pojedinačno ili timski osvojili neko od prva tri mesta na republičkim takmičenjima pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete. Na kraju teksta objavljujemo kompletan spisak učenika, nastavnika i osvojenog mesta na takmičenju.

Učenici, nastavnici, roditelji, zvaničnici… na svečanostu

            Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić i načelnica Školske uprave Bojana Marinković ovim đacima i njihovim predmetnim nastavnicima uručili su zahvalnice i pohvale. Ove godine samo toliko, a od naredne godine nagrada će imati i novčani deo. Podsećamo da je na poslednjoj sednici Skupštine grada usvojena odluka o osnivanju Vidovdanske nagrade koja će imati i novčani iznos i dodeljivaće se osvajačima medalja na republičkim takmičenjima.

            Svečanost jeste bila skromna, ali je atmosfera bila zaista svečana, pa i nekako uzvišena. Čovek mora da se tako oseća ako ima priliku da vidi Vuka Barlova, najboljeg matematičara u Srbiji u svom uzrastu. Vuk je 7 razred, ali već je gimnazijalac jer u Gimnaziji pohađa specijalno matematičko odeljenje za nadarene  osnovce. Vuk Barlov je ove godine osvojio 1. mesto na republičkom takmičenju u matematici, 1. mesto na takmičenju „Kengur bez granica“ Društva matematičara i 2. mesto na takmičenju „Misliša“ Matematičkog društva Arhimedes.

Vuk Barlov i nastavnica Nataša Šljivić

            –  Matematika me privukla od prvog razreda, ne znam zbog čega, prvo su to bili logički zadaci, što mi je bilo zanimljivo da rešavam, sad se to proširilo i na drugu vrstu zadataka, ali moje interesovanje ne jenjava. Kad smo se pripremali za takmičenje, vežbao sam i po 4 sata dnevno. Volim i ostale predmete, ali ne toliko da bih se posvetio takmičenjima. Sebe u budućnosti vidim kao studenta matematike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu – ispričao je Vuk Barlov za portal KRUG.

            Kad nam je prišla nasmejana dugokosa crnka, namah pomislih da je Vukova starija sestra… a zapravo je njegova nastavnica matematike Nataša Šljivić, bez koje ne bi stigao do ovih uspeha. Nataša već nekoliko godina predaje u Gimnaziji u specijalnom odeljenju osnovaca nadarenih za matematiku:

            –  Vuk je fantastičan učenik, veoma je vredan i očekujem da će postići još veće uspehe narednih godina. Veoma je inspirativno raditi sa ovako nadarenim mladim ljudima. Naši učenici iz specijalnog odeljenja veoma su uspešni i kada pređu na više obrazovne nivoe, većina završava Elektro tehnički ili Prirodno-matematički fakultet.

            U Svečanoj sali slučajno smo započeli razgovor i sa Magdalenom Gočanin. Ona ide u 6. razred OŠ „Svetozar Marković“ i danas se među nagrađenima našla kao deo tima svoje škole koji je osvoji 1. mesto na Republičkoj smotri „Deca kompozitori“, predvođeni nastavnicom Ivanom Obradović. Magdalena kaže da je više odgovaraju društveni predmeti:

Magdalena Gočanin

– Osim na takmičenju iz muzičkog, na kom sam sa drugarima i nastavnicom Ivanom stigla do prvog mesta, učestvovala sam i na takmičenju iz srpskog jezika i stigla do Okružnog takmičenja. Malo su mi teži predmeti fizika i matematika, više volim društvene predmete.

    Dimitrije Majstorović, učenik 7. razreda OŠ „Četvrti kraljevački bataljon“ stigao je do vrha u svom uzrastu – osvojio je 1. mesto na republičkom takmičenju iz geografije, uz nesebičnu pomoć nastavnice Mile Vukomanović. Evo šta nam je rekao Dimitrije:

Dimitrije Majstorović

–  Za takmičenje sam se spremao vrlo ozbiljno, ali da bi se postigao uspeh, neophodan je veliki trud. Ove godine smo iz geografije radili fizičke karakteristike kontinenata, ali je na republičkom takmičenju bilo celokupno gradivo koje smo do sada prošli. Nastavnica mi je posvetila dosta vremena, jer sam se za takmičenje pripremao na dodatnim časovima. Volim i istoriju i ambicija mi je da sledeće godine budem prvi iz istorije.

Gradonačelnik Predrag Terzić je izrazio je nadu da će većina ovih učenika i naredne godine biti uspešna na republičkim takmičenjima i primiti Vidovdansku nagradu:

–  Učenici kraljevačkih osnovih i srednjih škola ove godine su postigli vrlo zapažene rezultate na republičkim takmičenjima. Izuzetno mi je drago što će od naredne godine za ovakve uspehe najbolji đaci na Vidovdan dobijati i novčanu nagradu za svoja postignuća.

Bojana Marinković, Iskra Vasiljević i Predrag Terzić

Načelnica Školske uprave Bojana Marinković je poručila:

–  Ovaj dan smo posvetili promociji znanja, marljivosti i talenta učenika i istrajnosti i ambicije nastavnika. Ovakvi rezultati učenika na republičkim takmičenjima svedoče o kvalitetu obrazovanja u kraljevačkim osnovnim i srednjim školama. Ističem i uspeh Medicinske škole, koja je dobila pohvalu od Medicinskog fakulteta u Beogradu jer je na drugom mestu po porolaznosti svojih đaka na prijemnom ispitu.

Na kraju objavljujemo spisak svih učenika i nastavnika koji su osvojili neko od prva tri mesta na republičkim takmičenjima pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete u školskoj 2021-2022. godini.

R.Vesković