Zlatne ruke đaka Ugostiteljsko-turističke škole iz Vrnjačke Banje

Dve zlatne, tri srebrne i dve bronzane medalje koje su doneli sa prestižnog međunarodnog takmičenja u Crnoj Gori, nagrađenima donose mogućnost upisa na više škole i fakultete bez prijemnog ispita

Na Međunarodnom Gastro kupu, takmičenju iz oblasti kuvarstva i ugostiteljstva održanom u Budvi, petoro učenika Ugostiteljsko turističke škole iz Vrnjačke Banje osvojilo je dve zlatne, tri srebrne i dve bronzane medalje. Jelena Čeperković, direktorke škole, podseća da je ovo samo jedno u nizu takmičenja na kome su njihovi učenici ostvarili izuzetne rezultate.

Međunarodni Gastro kup i ove godine okupio je veliki broj učesnika iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, a odluke o najboljima donosio je internacionalni žiri po usklađenim pravilima  Svetske kulinarske  asocijacije.

Petoro naših đaka: tri kulinarska tehničara i dva poslastičara, nastupili su u više disciplina (pripremanje piletine, ribe, testenine, uz timski rad uspeli su sve da odrade i da ostvare sjajan rezultat. Nije im u tome zakazala ni jedna karika, s obzirom da su im rezultati bili ovako dobri – kaže nastavnica kuvarstva Biljana Kljajić.

Učenik III7 kulinarski tehničar Stefan Nagulić osvojio je zlatnu medalju u karvingu (rezbarenje voća i povrća) u izuzetno velikoj konkurenciji, u kojoj su odlučujuće bile njegova ideja i veština.

Stefan Raković je osvojio srebrnu i bronzanu medalju u konkurenciji 120 takmičara kuvara. Kulinarski tehničar Stefan Bošković osvojio je dve srebrne medalje, a do zlata mu je falio samo jedan poen, ističe Biljana Kljajić.

Nastavnik kuvarstva Miloš Čolić kaže da je prezadovoljan nastupom i uspehom ovih učenika u Budvi, a medalje su samo kruna tog njihovog rada. Među poslastičarima takmičile su se Marta Babić, koja je osvojila zlatnu medalju i Anđela Krstić (bronzana medalja). Nastavnica poslastičarstva u Ugostiteljsko turističkoj školi Dragana Mladenović kaže da su obe ove učenice učestvovale u disciplini priprema restoranskog dezerta“.

Medalje će nagrađenim đacima puno značiti, jer im se otvara mogućnost upisa na više škole i fakultete bez prijemnog ispita.

     Dragan Ivanović