PRINUDNO RUŠENJE “KUĆA-USPOMENA”

17. novembar 2016.

Grad Kraljevo je angažovao izvođače radova na uklanjanju kuća oštećenih od zemljotresa, koje su vlasnici iz raznih razloga sačuvali, iako su im pokraj njih o trošku države sagrađene nove

Ni posle šest godina od zemljotresa, koji je novembra 2010. pogodio Kraljevo, nisu porušene raspukle, teško oštećene kuće koje su, tadašnjom procenom stručnjaka, proglašene opasnim za stanovanje. Uglavnom na susednom placu, tada ugroženim vlasnicima, o trošku države, građene su nove. Tako je za godinu dana podignuto 465 montažnih kuća od 40, 60 i 90 kvadrata. Više od polovine vlasnika novih a i starih oštećenih kuća je pre ili odmah posle useljenja uklonilo oštećene objekte. Radilo se to ponegde uz pomoć komšija i rođaka, a ponajviše uz angažovanje vojske i vojne mehanizacije. Grad Kraljevo je na ime troškova za taj posao Vojsci Srbije platio oko 20 miliona dinara. No, čim je prošlo vanredno stanje, uvedeno zbog zemljotresa, prekinuto je angažovanje vojske na pomenutom poslu rušenja pa je, uz dobijenu novu, u brojnim domaćinstvima, ostala i stara kuće. Mnoge od njih su i danas tu pored novih, ali više nisu tako ružne i naherene, jer su vlasnici, u međuvremenu, prionuli na posao i obnovu. To, uglavnom pravdaju da ih koriste kao šupe ili kao druge pomoćne prostorije, neki opet tvrde za „zlu ne trebalo“, a poneki objašnjavaju da ih čuvaju zbog uspomene na oca, dedu… Ima i onih koji su čak pribegli lažnim prijavama da su ispunili ugovorene obaveze i stare kuće porušili, a ima pojedinca koji na najgrublji način dočekuju komisije i inspekciju.

Prema popisu gradskih urbanističkih službi, takvih kuća je i danas oko dve stotine. No, pošto je reč o objektima opasnim za stanovanje i okolinu, grad je za ovu godinu izdvojio oko deset miliona dinara za rušenje nelegalnih, a ponajviše tih kuća oštećenih u zemljotresu.

Putem javnih nabavki odabrali smo pet izvođača za ove radove i, prema programu koji je predočen i vlasnicima, već smo uklonili 37 objekata među kojima je i 27 kuća neupotrebljivih posle zemljotresa. To ćemo raditi i dogodine, jer već imamo 149 rešenja o rušenju, pa ćemo posao nastaviti uprkos i čestom protivljenju vlasnika. Čim posao u nekom domaćinstvu obavimo, mi im upućujemo zaključak o troškovima koje oni moraju da nadoknade budžetu. U slučaju da to vlasnici odbiju i ne urade, pokrenućemo postupak prinudnog izvršenja kod nadležnog suda – kaže Jasminka Jovanović, načelnica gradske inspekcijske službe.

I, nema tu greške što se zakona i postupka inspekcije tiče. Međutim, sigurni smo, da će na velikim mukama biti gradska vlast, jer će neizbežno naići na protivljenje zahtevima za naknadu. Razlog je činjenica da je jednima uz pomoć vojske rušeno džaba, a drugima se sada naplaćuje. Jeste to vojska činila dok je bilo vanredne situacije, ali je na polovini tog posla odustala. Tako sada vlasnici starih, napuklih kuća uglavnom tvrde da se nisu tadašnjem rušenju ni protivili navodeći razne razloge što to, navodno, nisu mogli sprovesti sami. Jasno je, naravno, da to mnogi od njih nisu ni želeli, recimo, „zbog uspomene na dedu…” Biće, dakle, teško na sudu dokazati njihovu krivicu, pa i nameru da su uistinu hteli da ućare čuvajući staru uz dobijenu novu kuću, pa to mora da ih košta. Zato će, po svemu sudeći, gradska vlast morati da pribegne političkoj odluci, a to znači da se ruši o trošku gradskog budžeta, čak i kad se zna da je Kraljevo, baš za te svrhe, od resornog ministarstva dobilo deo novca, oko pet miliona dinara. No, uz uslov da se taj novac u državnu kasu vrati, svejedno da li iz gradskog budžeta ili po naplati od građana kojima je učinjena usluga rušenja.

autor: Miroljub Dugalić

Izvor: http://www.politika.rs/sr/clanak/367940/I-uspomenu-na-dedu-uklanjaju-o-trosku-budzeta