JEDNODNEVNI ŠTRAJK UPOZORENJA

17. novembar 2016.

U Kraljevu štrajkuje većina srednjih i osnovnih škola, članovi tri  sindikata traže poboljšanje materijalnog položaja, tvrdeći da vlada nije ispoštovala raniji sporazum

Na teritoriji grada Kraljeva postoji 29 osnovnih i srednjih škola, a u današnji štrajk upozorenja nisu stupili samo zaposleni u jednoj srednjoj i tri osnovne škole. Od srednjih škola u štrajku nije jedino Muzička škola “Stevan Mokranjac”, a od osnovnih “Vuk Karadžić” u Ribnici, “Živan Marićić” u Žiči i “Milunka Savić” u Vitanovcu.

U svim ostalim školama časovi su ili skraćeni na 30 minuta, ili traju regularnih 45, ali ih nastavnici i profesori koji su u štrajku napuptaju posle 30 minuta.

U Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) potvrdili su da je danas u 512 škola od ukupno 736 članica ove Unije, organizovan štrajk upozorenja zbog lošeg materijalnog položaja prosvetnih radnika. Njima su se pridružili i Sindikat obrazovanja Srbije, kao i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Predstavnici sva tri sindikata saglasni su u stavu da vlada nije ispoštovala sporazum, kojim je 17. novembra prošle godine, prekinut štrajk prosvetnih radnika. Oni navode da je vlada tada zaposlenima u prosveti obećala jednokratnu pomoć u visini jedne mesečne plate, a da im je isplaćeno 7.000 dinara, kao i da nije rešen problem nastavnika koji su tehnološki viškovi.

USPRS traži povećanje zarade za 12 odsto, umesto predloženih šest odsto, a Sindikat obrazovanja Srbije i hitne pregovore sa Vladom Srbije o povećanju zarada, pre donošenja budžeta za narednu godinu.