KAKO SMO SE VRATILI VEK UNAZAD?

21. novembar 2016.

Kraljevački Narodni muzej organizuje promociju knjige Koste Nikolića „Jedna izgubljena istorija – Srbija u XX veku“, koja traži odgovore na važna nacionalna pitanja

Za istoriju Srbije karakteristični su česti duboki prelomi i prekretnice, koji su stvarali potpuno nove istorijske okolnosti. To je osnovni razlog što srpski narod, ni u vremenu, ni u prostoru nije uspeo da ostvari skladnu strukturu sopstvenog nacionalnog identiteta. Ishod Prvog svetskog rata bila je Jugoslavija, u kojoj je srpski narod, prvi put u svojoj istoriji, živeo u jednoj državi. Početkom 21. veka Srbi žive na njenim ruševinama, vraćeni čitav vek unazad. Najvažnije pitanje jeste: kako se to dogodilo?

Odgovor nije moguć bez poznavanja istorijskih činjenica, a u tom procesu centralno mesto ima Prvi svetski rat, kako zbog velikih žrtava i demografskog sloma čije su posledice veoma jasno vidljive u savremenoj epohi, tako i zbog političkih procesa koji su potpuno preokrenuli srpsku istoriju. Uticaj koji su ideologije imale na stvaranje i razvoj srpskog nacionalnog identiteta u 20. veku jeste najvažniji fenomen koji istražuje knjiga dr Koste Nikolića, koja će u Galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu biti održana u sredu, 23. novembra u 18 časova.

Izdavač knjige je „Službeni glasnik“, a na promociji učestvuju Borisav čeliković, urednik u ovoj izdavačkoj kući, dr Dragomir Bondžić, viši naućni saradnik Instituta za savremenu istoriju i autor knjige.