NAPISAO PRAVILNIK, PA SE OGRADIO

30. novembar 2016.

Kao posebna organizaciona jedinica Gradske uprave biće fomriran kabinet gradonačelnika, u kojem zaposleni zasnivaju radni odnos na određeno vreme, dok traje mandat gradonačelnika; načelnik GU Kraljevo se ogradio od sopstvenog predloga Pravilnika o sistematizaciji

Članovi Gradskog veća usvojili su na današnjoj sednici Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi, Javnom pravobranilaštvu, stručnim službama i posebnim organizacijama grada Kraljeva. Predlog Pravilnika pripremio je načelnik Gradske uprave Miloš Petrović koji se, neuobičajeno, od ovakvog predloga ogradio pred samo njegovo usvajanje.

Ovakav model pravilnika nije ono što nam treba, sa aspekta Gradske uprave, jer treba imati u vidu ograničenja broja zaposlenih, mase zarada i druga ograničenja koja zakonska akta nameću, pa očekujem da je ovo prelazni period i da ćemo već u tri naredna meseca još odgovornije i objektivnije ponovo da pristupimo ovom poslu – rekao je Petrović.

Reagovao je većnik Milun Jovanović, konstatacijom da načelnik može da se ogradi, ali da to ne mogu i članovi Gradskog veća koji su predlog Pravilnika na 140 strana dobili dan uoči današnje sednice.

Imajući u vidu da sutra, 1. decembra, na snagu stupa Zakon o zaposlenima u autonomnoj pokrajini i lokalnim samoupravama, danas je bio poslednji dan za usvajanje ovakvog Pravilnika.

Zamenica gradonačenika Marica Mijajlović, koja je predsedavala današnjom sednicom izjavila je da po njenom mišljenju u novom Pravilniku o sistematizaciji „nema nekih bitnih izmena“ i da je sve ovo „samo prilagođavanje“.

Očekujemo da će nakon usvajanja Zakona o platama tek biti izmena, imamo maksimalan broj zaposlenih po odluci iz 2015. jer još nije usvojena takva odluka za 2016. godinu – rekla je Mijajlović.

Na pitanje zašto se onda načelnik Gradske uprave ogradio od predloga koji je sam pripremio, zamenica gradonačelnika odgovara da se on „nije ogradio u smislu da ne stoji iza predloga“.

Naravno da on stoji iza tog predloga, jer je takva sada zakonska procedura, a njegovo je mišljenje da se ogradi na način na koji je to izneo – kaže Mijajlović, iako nije baš sasvim jasno kako iko može da se ogradi od nečega štpo je sam predložio, a još manje – kako to ograđivanje – nije ograđivanje.

Suština je da će od sutra, zaposleni u Gradskoj upravi imati zvanja službenika i nameštenkai. Službenici (na položaju ili na izvršilačkim radnim mestima) su u radnom odnosu na neodređeno vreme, ali to ne mogu da budu i nameštenici. Zato je novim Pravilnikom predviđeno formiranje Odseka za poslove gradonačelnika, protokol i informisanje (zaposleni koji rade na ovim radnim mestima ostaju radnici Gradske uprave). U Kabinetu gradonačelnika, kao posebnoj organizacionoj jedinice Gradske uprave, zaposleni će zasnivati radni odnos na određeno vreme, dok traje mandat gradonačelnika.

2 komentara za naslov “NAPISAO PRAVILNIK, PA SE OGRADIO

  1. . Pre svega mislim da je dobra ideja da gradonacelnik bira svoje ljude oko sebe , a ne da oko sebe ima hijene  iz gradske uprave,koje otimaju sve sto im se nadje pod njuskama, a nacelnik gradske uprave koji je  napisao pravilnik nasao za shodno da se ogradi, jer te iste hijene nece moci da kontrolise kako mu je volja …Posle tvoje “ograde” od sopstvenog predloga pravilnika logicno bi bilo da  sledi tvoja ostavka nacelnice, ako imas imalo obraza. A da li ti je obraz ko vojnicki djon to cemo videti u narednom periodu!

  2. . da li to znači da je gradska uprava nestručna i nesposobna da zadovolji zahteve gradonačelnika radoholičara ili upošljavanje novih “proverenih stručnjaka”.

Comments are closed.