ISPUNJENJE ZAVEŠTANJA DOBROTVORA

 16. decembar 2016.

Pomoć Fondacije “Petar Bogavac – Anđelko Savić” od po 10.500 dinara, u Kraljevu danas dobilo 158 kraljevačkih učenika, 137 po osnovu uspeha i 21 talentovani đak

Petar Bogavac i Anđelko Savić bili su ugledni kraljevački trgovci sa početka XX veka, koji su svu svoju imovinu i veliko bogatstvo zaveštali kraljevačkoj omladini i siromašnima. Njihovo zaveštanje lokalna samouprava ispunjava od 1997. godine, kada je odlukom gradske skupštine želja darodavaca prvi put ispunjena.

Na osnovu uspeha iz škole i svog imovinskog stanja, 131 učenik je ispunio uslove konkursa, a 21 đak po osnovu talenta, dakle njih ukupno 157 dobiće po 10.500 dinara. To je skromna novčana jednokratna naknada za sav njihov trud, rezultate i zalaganje, kako u školi, tako i u sportu, kulturi – rekao je predsednik gradske skupštine nenad Marković, ističući da je bilo i ukupno 18 kandidata koji nisu ispunili uslove konkursa.

Svečanost povodom tradicionalne dodele jednokratne novčane pomoći učenicima grada Kraljeva održana je u zgradi Gradske uprave, a članovi Upravnog odbora Fondacije sutokom prepodneva na Starom gradskom groblju položili vence na grobove dobrotvora i zadužbinara.

Fondacija je osnovana odlukom Skupštine opštine Kraljevo 1997. godine, a na osnovu zaveštanja Anđelka Savića, sačinjenog septembra 1925. godine u Beogradu .

Od 1997. godine ovu jednokratnu pomoć dobilo je više od učenika slabijeg imovnog stanja i talentovane dece sa teritorije grada Kraljeva, kojima ova sredstva služe kao podsticaj za dalji uspeh u školovanju i napredovanju.

Andrijana Milutinović, učenica četvrte godine Ekonomsko-trgovinske škole istakla je da svaka nagrada podstiče učenike da postižu što bolji uspeh u školi.

Grad Kraljevo treba da bude ponosan što je u mogućnosti da pomogne učenicima, a moji planovi su da naredne godine upišem fakultet koji želim i da ga završim sa što boljim prosekom – navela je Andrijana.

U umetničkom delu programa učestvovali su učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Obraćajući se prisutnima, Nenad Marković, predsednik gradske skuopštine ukazao je na problem koji može nastati naredne godine, za kada se planira renoviranje prostora od čijeg izdavanja se ova jednokratna pomoć isplaćuje.

Raspisaćemo novi tender za izdavanje tog prostora u zakup, a onaj koji na tenderu pobedi bio bi oslobođen polovine cene zakupa uz uslov da taj prostor renovira o svom trošku i po uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture – rekao je Marković, dodajući da je, zbog toga što će u Fondu naredne godine biti manje sredstava, na današnju svečanost pozvao i kraljevačke privrednike od kojih, kako je rekao, lokalna samouprava očekuje da im pomogne da taj period premoste.

– Zato se nadam da sledeće godine, ne da nećemo imati prepolovljena sredstva za pomoć najboljim učenicima slabijeg imovnog stanja, već da će sredstva koja u te svrhe možemo da izdvojimo, biti i znatno veća – poručio je Marković.