DVOJE MINISTARA U KRALJEVU

22. decembar 2016.

Ministri prosvete i pravde, Mladen Šarčević i Nela Kuburović, svečano danas otvorili fiskulturnu salu OŠ „IV kraljevački bataljon“ u čiju je rekonstrukciju uloženo 8,2 miliona dinara

Fiskulturnu salu u OŠ „Četvrti kraljevački bataljon“, koja je rekonstrusiana sa 8,2 miliona dinara sredstvima tzv. oportuninteta, danas su u Kraljevu zajedno otvorili ministar prosvete Mladen Šarčević i ministarka pravde Nela Kuburović.https://www.youtube.com/watch?v=-AQsxovAN6c

Prema rečima ministarke Kuburović, Zakonik o krivičnom postupku (ZKP)omogućava korišćenje instituta oportuniteta, odnosno odlaganja krivičnog gonjenja, ako osumnjičeni uplati odgovarajuća novčana sredstva.

Sredstva se slivaju na račun u trezoru Ministarstva finansija, a ZKP predviđa da se sredstva raspodeljuju na osnovu konkrusa koji objavljuje Ministarstvo pravde. Sredstva idu najpre u humanitarne svrhe – navela je Kuburović.https://www.youtube.com/watch?v=4l6fYFlEqbU&feature=youtu.be

Ona je dodala da je renoviranje školske sale jedna od korisnih stvari u koju su uložena sredstva, da je prošle godine bilo sakupljeno oko 350 miliona dinara, kao i da očekuje da će do kraja ove godine biti više od 600 miliona dinara tih sredstava.

Osim za školu, Kraljevo je od oportuniteta dobilo ukupno 14,8 miliona dinara, odnosno sredstva za još dva projekta: za Dom zdravlja i Opštu bolnica Studenica, koju je Kuburović posetila sa državnim sekretarom Ministarstva zdravlja Borislavom Vekićem.

Škola „Četvrti kraljevački bataljon“ bila je jedan od 1.200 učesnika na konkursu Ministarstva pravde, na kojem je ove godine 67 korisnika dobilo sredstva.

Ministar prosvete Mladen Šarčević zahvalio se Ministarstvu pravde na pomoći prosvetnom sistemu, ocenjujući da bi se, bez pomoći drugih ministarstava, ono na čijem je on čelu, sporije razvijalo.

Pored pomoći Ministarstva pravde koje, kako je Šarčević naveo, prosveti pomaže godinama, u projekte se uključuju i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu (projekat uvođenja raznih digitalnih modela u škole)i Ministarstvo za infrastrukturu.https://www.youtube.com/watch?v=FbUr9GAiDFc

Nadam se da će i mnoge druge škole naredne godine iz različitih izvora biti u prilici da obnove ono što im je najpotrebnije –  rekao je Šarčević čestitajući nastavnicima, đacima i direktorki Dan škole koji dočekuju sa salom obnovljenom posle nekoliko decenija.

Ministar prosvete susreo se danas i sa gradonačelnikom Kraljeva Predragom Terzićem.

Tema tog sastanka bilo je obrazovanje u Kraljevu (trenutno stanje, mogućnost razvoja i izgledi da grad postane studentski centar.https://www.youtube.com/watch?v=xORDfaA0J40

U osnovnoj školi “IV kraljevački bataljon“ ministar Šarčević je razgovarao sa aktivom direktora predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, a posetio je tokom prepodneva i srednju Medicinsku i osnovnu školu „Vuk Karadžić“.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić ocenio je da linija Fonda nastalog sredstvima oportuniteta predstavlja značajan instrument za sve jednice lokalne samouprave, jer su iz njega prošle godine u Kraljevu finansirana pomenuta tri projekta.

Grad Kraljevo će nastojati da i naredne godine kvalitetnim predlozima  obezbedi realizaciju projekata koji su od značaja za sport, kulturu, humanitarne i zdravstvene delatnosti u našem gradu – rekao je Terzić.

3 thoughts on “DVOJE MINISTARA U KRALJEVU

  1. . dva ministra na otvaranju renoviranja. Koliko bi ih došlo da su napravili jednu salu, Kako su vrednosti devalvirale.

  2. . Свакако, Краљево заслужује само хуманитарну помоћ. За праву помоћ нема пројеката…

  3. . Super! Gradske skole se obnavljaju svake godine, a seoske i nemaju sale za fizicko, prozore, adekvatno grejanje… Al ove gradske se vide, i OVI u njima itekako ucestvuju, a seoske ne vidi niko..

Comments are closed.