PROBNA LINIJA BEOGRAD – MITROVICA

14. januar 2017.

Danas promotivna vožnja vozom koji je spolja ukrašen zastavom Srbije, nazivima najlepših srpskih crkava i natpisom “Kosovo je Srbija”, a iznutra slikama freskaka iz četiri manastira na KiM

Na inicijativu Kancelarije za Kosovo i Metohiju (KiM), „Srbija voz“ a.d. ponovo će posle 1999. godine uspostaviti železničku liniju na relaciji Beograd–Kosovska Mitrovica. Promotivna vožnja zakazana je za jutros u 8.30 sa Glavne železničke stanice Beograd.

Probna linija Beograd – Kosovska Mitrovica biće uspostavljena od 20. januara do 26. februara, nakon čega će biti odlučeno da li će postati redovna linija. Vozovi će polaziti petkom u 10.40 iz Kosovske Mitrovice, a iz Beograda nedeljom u 8.30.

Voz će saobraćati rutom Beograd – Mladenovac – Lapovo – Kragujevac – Kraljevo – Raška – Kosovska Mitrovica.

Na pitanje čija je ideja bila da se unutrašnjost vagona oslika verskim motivima, Marko Đurić, direktor vladine Kancelarije za KiM rekao je da će javnost odgovor na to dobiti uoči najavljenog polaska voza iz Beograda.

Voz je iznutra ukrašen slikama freskaka iz četiri manastira na KiM koji su nalaze na UNESKO listi svetske baštine od 2004. godine, a od 2006. su na listi ugrožene svetske baštine. To su manastiri: Gračanica, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i Pećka patrijaršija.

Voz je spolja ukrašen zastavom Srbije i nazivima najlepših srpskih crkava, manistara i srednjovekovnih gradova na KiM, i natpisom “Kosovo je Srbija” na 21 jeziku, među kojima je i albanski.

foto: Kancelarija za KiM