LOPOVA NEMA, A SLUČAJ ZASTAREO

14. januar 2017..

Kako je Draganu Jovanović iz Ribnice, posle 25 godina, Više tužilaštvo obavestilo o sudbini krivične prijave, koju je 1991. podnela zbog krađe robe vredne nekadašnjih 50.000 maraka

Pred minule novogodišnje praznike Draganu Jovanović iz Ribnice kod Kraljeva iznenadila je plava koverta koju joj je poštar doneo na kućni prag, tražeći da po prijemu pisma potpiše povratnicu.

Znam da ništa nisam skrivila, ni kao građanka, ni kao vozač, jer automobil u poslednje vreme ne vozim, a na koverti stoji Više javno tužilaštvo Kraljevo i pošiljka adresirana baš na moje ime – ispričala je Dragana za „Politiku”.

U kratkom sadržaju pisma pomenuto tužilaštvo je obaveštava da je „rešenjem od 14. 12. 2016. godine odbačena njena krivična prijava podneta protiv nepoznatog učinioca krivičnog dela razbojništva u saizvršilaštvu od 11. 10. 1991. godine, jer je 11. 10. 2011. godine nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja”. U ovom pismu stoji i obaveštenje da ona, na ovo rešenje Višeg tužilaštva, odnosno zamenika javnog tužioca Milana Đorđevića, može uputiti prigovor Apelacionom javnom tužiocu u Kragujevcu u roku od osam dana.

Laknulo je Dragani, ali je i nasmejalo. Jer, slučaj povodom kojeg je podneta krivična prijava protiv N. N. lica desio se pre skoro 25 godina.

Od tada, od te provale i krađe u mom lokalu, pa do ovog obaveštenja, ništa nisam dobila, nikakav dopis, nikakav poziv… Ni od tužilaštva, ni od policije. Tek sada, kad me još savetuju da se žalim, a sve je prošlo i zastarelo – dodaje Dragana.

Prema njenoj priči, te davne 1991. godine ona je u kraljevačkoj Ulici cara Dušana imala butik, u kojem je prodavala uglavnom bunde i kožne jakne. Butik je nosio naziv „Antilopa”, a pošto je to bilo vreme Ante Markovića, posao joj je dobro išao.

Međutim, u noći između 10. i 11. oktobra 1991. godine neko je tu prodavnicu obio i veći deo robe odneo, iako se nalazila samo stotinak metara od zgrade policije. Kad su me ljudi koji stanuju u blizini pozvali, brzo je došla i policija, sačinili su zapisnik, a ja popis, kojim je utvrđena šteta nestankom robe u vrednosti od oko 50.000 maraka. Posle su me pozvali u zgradu policije, tamo smo sačinili krivičnu prijavu i smatrala sam da će istraga doneti neki rezultat, ali od toga nije bilo ništa. Ja sam kasnije na drugom mestu otvorila butik i radila sve do penzije. Ćerka, koju sam, sećam se, u noći krađe morala da povedem sa sobom, da je ne ostavljam samu kod kuće, pošto je bila devojčica, odavno je udata, ima poodraslu decu, a ja unuke… Eto, toliko o efikasnosti naših istražnih organa – kaže Dragana Jovanović.

Povodom ovog neobičnog zakašnjenja upitali smo i Milana Đorđevića, zamenika višeg javnog tužioca:

To rešenje i obaveštenje je tek formalne prirode i nije usamljen slučaj. Obično krajem godine donosimo takva rešenja o zastarelim prijavama radi arhiviranja predmeta i u ovom tužilaštvu za godinu dana ih bude pedesetak. Računamo, ako policija do sada nije otkrila počinioce, teško će i ubuduće – bio je kratak zamenik tužioca Milan Đorđević.

Verujemo da predmet nije, kako to ponekad biva, negde sračunato držan u fioci. Možda su razbojnici bili baš vešti pa policija, uprkos dvodecenijskom traganju, nije mogla da ih otkrije. Ali, pošto oštećena o toku te istrage uopšte nije obaveštavana, nije to moralo da se uradi ni sada, i to obaveštenjem o zastarelosti prijave, čak pet godina od isteka dvadesetogodišnjeg roka zastarevanja.

Autor: Miroljub Dugalić (http://www.politika.rs/sr/clanak/371903/Lopova-nismo-pronasli-vas-slucaj-je-zastareo)