KO ĆE ZAKUPITI KRALJEVAČKU LIVNICU?

16. januar 2017.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je davanje u zakup pokretne i nepokretne imovine kraljevačke Livnice, koju je do sada zakupljivalo preduzeće “Radijator inženjering”

U zakup se, kako se u oglasu navodi. izdaje zgrada za metaloprerađivačku industriju – Livnica, površine 5.264 m2, trafostanica, uređaj za hlađenje vode, bravarska i elektro radionica, lomara, kao i celokupna oprema i svi alati stečajnog dužnika. Obaveza budućeg zakupca je da o svom trošku obezbedi priključak na vodovodnu i elektro mrežu.

Kako je navedeno u dokumentaciji, sva imovina namenjena je za obavljanje registrovane delatnosti stečajnog dužnika – livenje gvožđa, a minimalno prihvatljiva ponuda iznosa zakupnine na mesečnom nivou iznosi 300.000 dinara.

Ugovor o zakupu zaključuje se na određeno vreme, do prodaje nepokretnosti koja je predmet zakupa.

Krajnji rok za dostavljanje ponuda je 1. februar, kada će se obaviti i javno otvaranje ponuda.

Kraljevačko preduzeće “Radijator inženjering”  sklopilo je prošlog leta ugovor o zakupu Livnice, koji se odnosio na zakup na šest meseci “ili do prodaje preduzeća”. U međuvremenu, ova kraljevačka firma uložila je više od 100.000 evra za nove kompresore, obnovu mašina, sanitarnih čvorova, kupovinu HTZ opremu za radnike. Posle nekoliko prvih meseci kada su svesno, da bi Livnica mogla da stane na noge, ostvarivani višemilionski gubici (koje preduzeće još nije počelo da vraća), uspeli su da, zahvaljujući vraćanju nekih starih kupaca Livnicinih proizvoda dođu do situacije u kojoj mesečna proizvodnja pokriva troškove.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika sada je, kako nezvanično saznajemo, odlučila da podigne cenu zakupa. Hoće li se i Kraljevu dogoditi da ostane bez Livnice, kao u nekim drugim gradovima gde su one ugašene ubrzo nakon što su ih u zakup uzeli oni koji nisu ni želeli da nastave proizvodnju i u čijem bi to interesu bilo? U interesu dosadašnjeg zakupca, zaposlenih u Livnici, članova njihovih porodica i u interesu grada – svakako nije…

Možda ćemo više saznati 2. februara za kada je zakazano otvaranje ponuda.