PORODIO ŽENU U PLANINSKOJ ZABITI

17. januar 2017.

Dr Dragoslav Dugalić, specijalista opšte medicine i šef Zdravstvene stanice u Ušću, porodio je jutros u selu Dolovo, 39-godišnju Milijanu Radulović u njenoj kući, jer je porođaj bio već počeo, a put kojim su stigli do kuće porodilje prekriven – ledom

Tokom prepodneva majku, kojoj je ovo bio četvtrti porođaj i novorođenu devojčicu ekipa ove zdravstvene stanice transportovala je do Opšte bolnice Studenica u Kraljevu, gde su obe zbrinute.

Dokror Dugalić u šali kaže da mu je za 28 godina radnog staža „ovo 12-i ili 13-ti porođaj“.https://www.youtube.com/watch?v=PVm-kftDnwc&feature=youtu.be

Jutros pre sedam časova dobili smo poziv da je u selu Dolovo žena počela da se porađa i da joj je već pukao vodenjak, pa sam sa vozačem, ne čekajući sestru, krenuo prema selu 20-tak kilometara udaljenom od Ušća koje se nalazi pored Ibarske magistale kaže Dugalić.

Iako su krenuli terenskim vozilom, ladom nivom, jedva su se, kažu, probili do kuće u kojoj porodilja živi sa mužem i troje dece, jer je put bio prekriven ledom

Poslednji kilometar bila je nizbrdica, pa smo znali da od povratka ladom nivom uzbrdo nema ništa – kaže doktor.

Nakon što je porodilju pregledao najpre je odlučio da pokušaju da je prebace do Ušća, gde bi ih sačekalo sanitetsko vozilo, ali se onda porođaj ubrzao, pa nije bilo druge, nego da ženu porodi u kući.

Za svega 30 minuta od dolaska ekipe porođaj je bio gotov, beba je odmah zaplakala.

Presekao sam pupčanik, sredio novorđenče, ali je lada niva stala na pola puta, pa nas je bebin otac traktorom vukao i izvukao do puta – priseća se doktor, koji je tada već alarmirao ekipu saniteta da ih čekaju u Ušću, odakle su majka i beba transportovane u kraljevačku bolnicu.https://www.youtube.com/watch?v=N6l65vHsTqw&feature=youtu.be

Majci je tokom puta od skoro sat vremena, budući da je Ušće od Kraljeva udaljeno 50-tak kilometara uključena infuzija, ali je ona u bolnicu stigla vidno iscrpljena, jer je doktor bio prisiljen da u kućnim uslovima uradi i epiziotomiju.

Ipak, zdravstveni radnici se nadaju da će sve biti u redu i da će uskoro i mama i novi član porodice Radulović moći da obraduju ostale članove svoje porodice pivratkom u porodično gnezdo.

Doktor Dugalić kaže da je u ovakvim situacijama teško doneti pravu odluku, ali da jutros, jednostavno, nije imao izbora.

Uslovi u kojima rade zdravstveni radnici u ambulanti u Ušću, dodaje, nisu za pohvalu, jer pokrivaju razuđenu seosku teritoriju sa oko 5.000 pacijenata:

Četiri porođaja dogodila su se u sanitetskom vozilu, bilo ih je u putničkim automobilima, ispred ambulante, u ambulanti, na terenu, po kućama… Sve bebe rođene su zdrave, bez komplikacija – srećan je doktor Dugalić, a na pitanje da li ga je neko od tih porodica pozvao za kuma, sa osmehom odgovara kako se, izgleda, u porodicama koje slave radosne događaje i dolazak novih članova porodice koji „nisu hteli da se rode u bolnici“, toga još nisu setili.

Vozač sanitetskog vozila Milun Đorić navodi da su kao terenski radnici oni vrlo često u sličnim situacijama i da mu je drago što će ova priča imati srećan kraj, a medicinska sestra Gabrijela Gajović kaže da je bio predivan osećaj držati bebu u naručju i da je, adekvatno je zbrinuvši, učinila sve da devojčici na pravi način poželi dobrodošlicu na ovaj svet.

 – Imamo sedam medicinskih sestara i četiri vozača, ali blizina Ibarske magistrale i rudnika čini da smo u našoj ambulanti imali priliku da se srećemo sa najrazličitijim vrstama povreda i intervencija koje su te povrede zahtevale – kaže doktor.

Zanimljivo je da, poreklom Studeničanin, dr Dragoslav Dugalić, zahvaljujući međunarodnoj razmeni, ima diplomu Medicinskog fakulteta na Moskovskom univerzitetu. Pre odlaska u beli svet obećao, pre svega sebi, ali i meštanima da će se vratiti u rodni kraj. Obećanje je ispunio, jer je možda negde i predosetio da, osim vraćanja duga svom rodnom kraju, ima i misiju da tako često, mnogo češće nego lekar u nekoj gradskoj ordinaciji, otrže ljude od smrti. Ima li lepšeg zadatka od toga? Danas rođena devojčica, koja ima dve sestre i brata, dobila je već prvog dana svog života priču koju će moći da priča svojim unucima.