LIVNICU IZDAJU KAO TRAFIKU

25. januar 2017.

Oglašen je zakup pogona livnice Fabrike vagona u Kraljevu, ali na šest meseci ili do prodaje koncerna, što zakupcu ne pruža nikakvu sigurnost za ulaganje; ko će se pod tim uslovima odlučiti na ozbiljnije investiranje?

Prazne hale, ugašene mašine, od kojih poneka ode i za neizmirene dugove, nema nijednog radnika…Takvo je stanje u kraljevačkoj Fabrici vagona u kojoj teče stečaj. Istina, radi samo livnica koju je na određeno vreme zakupila privatna firma ,,Radijator inženjering“ iz Kraljeva. Ali, taj zakup od šest meseci je istekao i sada je opet oglašeno rentiranje pomenutog pogona. Kako je odlučilo resorno ministarstvo i Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, opet na isti period, ili do prodaje kompletne Fabrike vagona. A, izdaje se u zakup zgrada livnice od 5.264 kvadrata, trafo stanica, bravarska i elektro radionica, i komletna oprema. Krajnji rok za dostavljanje ponuda je 1. februar ove godine. Kako od Radojka Janića, vlasnika ,,Radijator inženjeringa“ doznajemo, oni će ponovo konkurisati, mada su bili voljni da produženje zakupa obave i neposrednom pogodbom, naravno na duži rok, zbog sigurnosti ulaganja u rekonstrukciju nekih mašina, eventualnu kupovinu novih, a sve zarad povećanje obima proizvodnje.

Ako je razlog novog oglašavanja cena zakupa, niko nam nije predložio to povećanje. Mi smo do sada, mesečno plaćali 220 hiljada dinara. Nije nam nuđena ni neposredna pogodba, jer je rečeno da mora oglas, navodno prema propisima. I, vidimo da je tim novim ogalsom predloženo povećanje zakupa na najmanje 300 hiljada dinara mesečno. Tu je i uslov da onaj ko konkuriše plati 360 hiljada dinara I, ako pogon zakupi, unapred još plati za tri meseca. Mi smo do sada, za minulih šest meseci uložili, na ime obezbeđenja posebne dopreme vode, struje i remonta nekih mašina, oko stotinu hiljada evra. Pogon je prvih četiri meseca radio sa gubitkom od četiri miliona dinara, a tek poslednja dva na nuli. No, konkurisaćemo pa ćemo videti šta će dalje biti – objašnjava nam Janić.

Inaće, njegova firma ,,Radijator“ je u zakupljenoj livnici zaposlila 58 radnika i skoro polovina sadašnje proizvodnje odlivaka koristi se  interno, za proizvodnju kotlova za parno grejanje, što je osnovni program ,,Radijator inženjeringa“. Zatim je dobar deo sadašnjeg kapaciteta livnice odnedavno zaposlen i proizvodnjom odlivaka za poslovne partnere poput ,,Prve petoletke“…Zakupac Janić je govorio i o proširenju proizvodnje, najavljujući plasman odlivaka na tržišta Italije, Austrije i Nemačke i prijem još pedesetak radnika. Ali, proizvodnja od oko 80 tona odlivaka se obavlja u jednoj smeni,  sa jednom peći i uz težak, ali efektivan rad od tri, četiri sata. Da bi povećali proizvodnju i postigli cenu proizvoda koja obezebeđuje profit ovde se mora radititi u dve, tri smene. To može uz samo još jednu peć, koja košta oko par stotina hiljada evra. Nevolja je, međutim, što se livnica, reklo bi se, kao trafika izdaje na par meseci. Ko će se onda odlučiti na ozbiljnije investiranje? Možda će, slaže se i Janić, i to nekome odgovarati, jer onaj ko ne planira da kroz koju godinu tu delatnost nastavi livnicu iz stečaja može i da kupi pa, recimo, tešku opremu iseče i proda u staro gvožđe kakvih je primera na ovom području bilo. Ili, nekome će možda od livenja biti primamljivija površina placa od oko tri hektara, a baš je u blizini buduće industrijske zone, pa ne mora samo odlivak budućim zakupcima ili kupcima biti interesantan. Tako je tu moguć niz konbinacija, a najmanji problem je izgleda sudbina sadašnjih livaca…

autor: M. Dugalić

izvor: “Politika”

1 komentar za naslov “LIVNICU IZDAJU KAO TRAFIKU

Comments are closed.