ZIMSKA KAMPANJA DAVALACA KRVI

14. februar 2017.

S obzirom na nedovoljne zalihe krvi, koje se obično javljaju u zimskom periodu godine, krv prikupljena tokom zimske kampanje veoma je dragocena

Dvadesetogodišnji Predrag Milenković četvrti put daje krv vođen humanim razlozima  sa idejom da će vrećica najdragocenije tečnosti nekome, možda, spasiti život ako zatreba,

Domaćini današnje akcije dobrovoljnog davanja krvi, održane u okviru Zimske kampanje u prostorijama zgrade Gradske uprave, bili su grad Kraljevo i Crveni krst. Kako je istakla članica Gradskog veća grada Kraljeva, Gordana Stojković, grad Kraljevo uvek podržava sve akcije Crvenog krsta Kraljevo, koje imaju za cilj očuvanje i unapređenje zdravlja naših sugrađana i lečenje obolelih na teritoriji Republike Srbije.

Zato smo domaćini ovog skupa sa plemenitim ciljem. U okviru sistema zdravstvene zaštite dece i odraslog stanovništva neka oboljenja i teže povrede zahtevaju kao osnovni lek, transfuziju krvi, koju je bitno blagovremeno dati – rekla je Stojković.

Da bi u svakom trenutku bilo dovoljnih zaliha ove dragocene tečnosti, neophodno je da što veći broj zdravih odraslih osoba redovno učestvuje u akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

– Tako se ubrzava lečenje i tok oporavka ljudi kojima je takva vrsta pomoći potrebna u najtežim trenucima. Grad Kraljevo na najbolji mogući način podržava i neguje kulturu davalaštva krvi jer na taj način svi učesnici imaju kao krajnji najbolji mogući ishod. Istovremeno, grad izražava zahvalnost svim humanim i društveno odgovornim ljudima, jer njihov plemeniti motiv čini ovakve akcije uspešnim – poručila je većnica.

Predstavnica Crvenog krsta Kraljevo Snežana Apostolović je istakla značaj saradnje sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, sa kojim se realizuju promotivne aktivnosti dobrovoljnog neplaćenog i anonimnog davalaštva krvi.

Cilj je da promovišemo prave vrednosti i pozovemo sugrađane da se pridruže porodici najhumanijih – poručila je predstavnica Crvenog krsta Kraljevo, zahvalivši dosadašnjim dobrovoljnim davaocima krvi i volonterima Crvenog krsta koji su pomagali u organizaciji akcija.

Deveta Zimska akcija, kao i sve druge akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, podsticaj je građanima da daju krv redovno i pomognu svim ljudima kojima je potreban ovaj vid lečenja i terapije. Ako svi redovno dajemo krv, omogućavamo da sistem zdravstvene zaštite ima uslove za pravovremenu terapiju krvlju i krvnim produktima svima koji se leče u našoj zemlji, a kojima je transfuzija krvi medicinski indikovana.

Kako ističu organizatori, bolje je da sami budemo davaoci nego da se nađemo u situaciji da nam je krv neophodna, jer, da nema dobrovoljnih davalaca, Srbija bi godišnje gubila čitav jedan grad veličine 80.000 stanovnika.