REKE SE POVLAČE, PRETE KLIZIŠTA

15. mart 2016.

Nema više opasnosti od izlivanja Zapadne Morave i Ibra, ali poplave uvek ostavljaju posledice

Vodostaj Ibra na mernom mestu Lakat u Lopatnici opao je, od juče u podne do danas u podne sa 232 na 190 centimetara, a vodostaj Zapadne Morave kod Miločaja sa 281 na 260 centimetara. Zaštitni bedemi u Žičkom i Konarevskom polju zaštitili su vodoprivredne objekte, vodosnabdevanje grada nijednog trenutka nije bilo ugroženo, a analize gradskog Zavoda za javno zdravlje pokazuju negativne rezultate čak i na teške metale.

Voda koja se povlači, međutim, osim poplavljenih domova, ostavila je posledice aktiviranjem starih, ali i izazivanjem novih klizišta, kakva su se pojavila u selu Roćevići, na putu ka Ivanjici.

Najveće klizište zahvatilo je imanje Slavoljuba Đuraševića iz ovog sela koji kaže da se zemlja ispod porodičnog domaćinstva pokrenula još prošle godine, ali da je smatrao da će proces povlačenja zemlje stati sam od sebe i da ne treba da diraju ništa.

„Međutim, pre otprilike sedam dana, klizište se ponovo aktiviralo, pa sada strepimo za pomoćne objekte i štalu u kojoj imamo 50-tak grla“, kaže Slavoljub.

Nešto manja klizišta aktivirana su i u selima Dedevci i Pekčanica, a odrona ima na Ibasrkoj magistrali Na deonici Kraljevo-Ušće i na regionalnim putevima ka Studenici i Rudnu.

Aktivnosti gradskog Štaba za vanredne situacije sada su usmerene na procenu štete, pa su poplavljenim domaćinstvima prethodnih dana podeljeni formulari sa upitima, koje građani treba da dostave svojim mesnim kancelarijama ili na šaltere 1 i 2 u prvom ulazu zgrade Gradske uprave.